Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Len McCluskey, a Unite szakszervezet elnöke, a Munkáspárt és Jeremy Corbyn pártelnök egyik legfontosabb támogatója úgy véli, hogy a december 12-ei parlamenti választást csak akkor nyerheti meg a párt, ha meg tudja győzni hagyományos bázisát, a kétkezi munkásokat, hogy útját állja a munkaerő szabad európai áramlásának, azaz ha egyértelművé teszi, hogy ezt az uniós alapjogot nem hagyja érvényesülni - idézte a szakszervezeti vezetőt a Guardian. Ez a megjegyzése egyértelműen a Kelet-Közép-Európából érkező vendégmunkások távol tartására vonatkozott.

McCluskey úgy véli, sikeres lehet a Munkáspárt választási brexitstratégiája. A párt azt ígéri, hogy újratárgyalja az EU-val a válási megállapodást, majd az egyezséget népszavazás elé viszi, amelyen az alternatív választási lehetőség az ország EU-ban maradása lenne. A szakszervezeti vezető szerint ezt nagyon sokszor és nagyon világosan el kell ismételni, ügyelve arra, hogy a munkáspárti árnyékkormány miniszterei ne beszéljenek arról, hova tennék az X-et a referendumon. El kell kerülni, hogy az emberek azt gondolják, hogy a Munkáspárt - a munkaerő szabad mozgását fenntartó - EU-ban maradás mellett kampányolna!

Miért szavaztak a távozásra?

McCluskey két okát látja annak, hogy két és fél évvel ezelőtt az emberek többsége az EU-ból való távozásra szavazott. Az egyik az, hogy a hagyományos ipar leépülése nyomán nagyon sokan élnek az országban elfelejtett városokban és közösségekben. Nekik költői kérdés, hogy "Mit nyújtott nekünk Európa?". Ezek az emberek "leave" szavazatukkal pusztán akartak adni egy nagy pofont a brit elitnek, amely szerintük - szemben velük - hasznot húzott az ország uniós tagságából. Tiltakozó szavazatot adtak le, mert az út szélén hagyták őket.

A másik ok az Európán belüli bevándorlás volt. A Unite szakszervezet vezetője megérti, hogy a Kelet-Közép-Európából érkezők a jobb élet reményében választották az Egyesült Királyságot, de "kapzsi főnökeik" arra használták fel őket, hogy letörjék a béreket, hogy olcsóbban dolgoztassák őket, mint a helyieket. Ha a Munkáspárt nem veszi figyelembe ezeket a tényezőket, akkor a fehér munkásosztály igényeit más pártok fogják szavazatokra váltani.

Maradni a baloldalon!

McCluskey szerint a Munkáspárt megnyerheti a választást, ha meg tudja győzni ezeket az embereket, hogy mellettük áll. Ha hitelesen képviseli, hogy a toryknak valójában egyáltalán nincs szükségük az elfelejtett városok lakóira és nincs szándékukban megakadályozni az olcsó munkaerő beáramlását (csak legfeljebb nem kelet-európaiakat, hanem a volt birodalom területéről érkezőket várnának), hiszen a bérek leszorításával segíthetik az általuk képviselt tőkések profitjának növelését.

Szerinte Corbyn lehet az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke, ám ha mégsem ez történne és esetleg a pártelnöknek távoznia is kellene, a pártnak akkor sem szabad visszatérnie a centrumpolitizáláshoz. Úgy véli, Jeremy Corbyn örökre megváltoztatta a brit politikát azzal, hogy egy szociálisan korrektebb társadalomért száll síkra.

Igazi harc lesz!

McCuskey végül megfogalmazott egy sötét jóslatot, amely szerinte akkor válhat valósággá, ha a Konzervatív Párt megvalósítja brexittervét. Ahhoz, hogy az ír-északír határ jelképes maradhasson, Észak-Írországnak az EU-s vámunió és az egységes európai piac részének kell maradnia. Ez azt jelenti, hogy ha Nagy-Britannia (Anglia, Skócia és Wales) valóban függetlenné válna az EU-tól, azaz kilépne mindkét rendszerből, ami a konzervatívok végső célja, akkor az Ír-tengeren vámhatár jönne létre Észak-Írország és Nagy-Britannia között.

Az északír brit unionisták úgy gondolják, hogy ez lenne az első lépés, amely országuk kiválásához vezetne az Egyesült Királyságból, ami számukra elfogadhatatlan. Ezért a szakszervezeti vezető szerint ha létrejön a vámhatár az Ír-tengeren, akkor unionista félkatonai szervezetek fegyveres támadásokat fognak intézni az olyan brit kikötők ellen - mint például Holyhead vagy Stranraer -, amelyekben várhatóan vámellenőrzéseket fognak végezni.