Terrortámadást követtek el új-zélandi mecsetek ellen

Negyven embert gyilkoltak meg ámokfutó, jobboldali szélsőségesek az új-zélandi Christchurchben két mecset ellen elkövetett terrortámadásukban - jelentette be Jacinda Ardeern új-zélandi kormányfő pénteken. Harminc embert a Maszdzsid al-Núr mecsetnél, tízet pedig a peremkerületi Linwood mecsetben öltek meg, összesen 48, de közülük 20 ember súlyosan megsebesült.
Szabó Dániel, 2019. március 15. péntek, 08:47
Fotó: AFP

Négy embert - három férfit és egy nőt - tartóztattak le a péntek hajnalban a két új-zélandi mecset ellen elkövetett terrortámadás kapcsán, melyben legalább negyven ember veszítette életét. A támadók az iszlám hívőkre a pénteki ima alatt támadtak, az előzetes információk szerint fehér, szélsőségesen bevándorlásellenesek voltak az elkövetők - írja a Reuters.

Az egyikük a személyleírások alapján egy szőke férfi volt, aki sisakkamerával a közösségimédia-felületein élőben közvetítette a terrortámadást.

Jacinda Ardeen pénteki sajtótájékoztatóján Új-Zéland legsötétebb napjának nevezte a mostanit és elítélte a szélsőséges támadást. Közölte: 48 ember sérült meg, közülük 20 ember súlyosan.

A rendőrség pedig arról számolt be, hogy a négy őrizetbe vett személy további támadásokra készülhetett: házi készítésű robbanószereket találtak az egyikük autójában.

Sajtóhírek a gépfegyveres támadó egy ausztrál jobboldali szélsőséges férfi lehetett.

A merénylet pillanatában mintegy 300 ember tartózkodott az imahelyen. Musztafa Faruk, a helyi muzulmán közösség egyik szóvivője szerint mintegy ötszázan voltak a mecsetben. Kiderült, hogy egy bangladesi krikettcsapat is a helyszínre tartott, de még nem szálltak le a buszról, így közülük senkinek sem esett baja.

A rendőrség felszólította a lakosokat, hogy a következő órákban ne menjenek ki az utcára, és az iskolákat bezárták. Twitter-bejegyzésben közölték: a hatóságok minden erejükkel próbálják kezelni a rendkívül veszélyes helyzetet, mivel a fegyveres elkövető továbbra is szabadon van. Később arról érkezett hírt, hogy egy személyt őrizetbe vettek, de nem tudni, hogy a merénylőt fogták-e el - írja az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK