Egyre hosszabbra nyúlik az a lista, amelyen a riói olimpia normális lebonyolítását veszélyeztető körülmények sorakoznak - írta a Bloomberg. A belpolitikai felfordulás, a recesszióba hanyatló gazdaság, a Zika-vírus körüli közegészségügyi válság mellett a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a város utcáin tovább szaporodnak a mindennapi bűncselekmények.

A rablótámadások 14 százalékkal ugrottak meg január és május között az egy évvel korábbihoz képest - derült ki a friss statisztikákból. A nagyobb gond azonban az, hogy a nagyváros egyes részein ennél sokkal rosszabb a helyzet.

A soknál is több

Az átlag ugyanis csalóka. Azon a területen, amely magában foglalja a belvárosi üzleti negyedet, 26 százalékkal nőtt az utcai bűncselekmények száma, a legendás Copacabana strandjain 44 százalékos ugrást regisztráltak a statisztikusok.

Rióról régóta ismert, hogy gyakran kitépik a táskát a nők kezéből, rengeteg a zsebtolvaj és a mobiltelefonok sincsenek biztonságban. Tavaly közel 49 ezer utcai rablás történt, ami majdnem háromszorosa a New York-inak, pedig az amerikai nagyvárosban 30 százalékkal többen laknak.

A játékok még el sem kezdődtek, ám máris érték inzultusok az olimpikonokat - emlékeztet a Bloomberg. Spanyol hajósok ausztrál paralimpikonok estek áldozatul támadásoknak.

Igen, de

A helyi hatóságok hetekkel ezelőtt bejlentették, hogy az olimpia idejére 85 ezer rendőrt és katonát mozgósítanak a kulcsfontosságú helyek, közlekedési folyosók, létesítmények és turistalátványosságok védelmére. Kevéssé világos, hogyan garantálják az emberek biztonságát az olimpia helyszínek környezetén kívül.

Paradox módon a helyiek helyzete rosszabbá válhat - mondja Robert Muggah riói biztonsági szakértő. A rendőri erőket ugyanis el fogják vonni az ő védelmüktől a kritikus helyekre.

Jó hír a brazil városba utazóknak, hogy a korábbinál kevésbé kell tartaniuk a gyilkosságoktól. Manapság 100 ezer lakosra 18,5 gyilkosság jut, ami fele a tíz évvel ezelőttinek. Ezzel ebből a szempontból Rio de Janeiro biztonságosabb hely, mint például az amerikai New Orleans.

Terrorfenyegetés

Még komolyabb fenyegetést jelent az olimpia normális lebonyolítására a francia titkosszolgálat értesülése, miszerint helyi iszlamista szélsőségesek a francia csapat elleni támadással fenyegetőznek - jelentette a BBC. Christophe Gomart tábornok a most nyilvánosságra került jegyzőkönyv szerint még egy korábbi parlamenti meghallgatásán jelezte, hogy egy partnerügynökségtől ilyen értesítést kaptak.

További részletekről nem számolt be. A brazil hírszerző szervek arról tájékoztatták a francia AFP hírügynökséget, hogy nem kaptak hivatalos információt a francia hatóságoktól ilyen üggyel kapcsolatban.

Alexandre Moraes brazil igazságügyi miniszter júliusban azt mondta, hogy egy dzsihadista támadás a riói olimpia alatt "lehetséges", de "nem valószínű". A tárca most azt tette hozzá ehhez, hogy a helyi és külföldi szakértők egyre erőteljesebben figyelik a rossz tervek forralásával gyanúsítható radikális csoportok és szimpatizánsaik kommunikációját.

A brazil sportügyi miniszter, Leonardo Picciani bejelentette, hogy a hadsereg további 24 millió dollárt kap kiadásai fedezésére.