Az azonosított támadóról ismeret volt, hogy közel áll a radikális iszlám nézetekhez, de nem kapcsolták a terrorizmushoz. A rendőrség az ujjlenyomata alapján azonosította a Bataclan központ elleni támadás egyik elkövetőjét - olvasható a The Guardianban.

Péntek este hat helyen zajlott le lövöldözés Párizs belső kerületeiben, a támadásnak 129 halottja és 352 sebesültje van, közülük 99-nek kritikus az állapota. Az áldozatok és sebesültek között is vannak külföldi állampolgárok. A terrorcselekményekért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.

Szakértő: az Iszlám Állam nem egyenlő az iszlám vallással

A párizsi merényleteket is magára vállaló Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet nem tekinthető muzulmánnak - mondta Rostoványi Zsolt iszlámkutató, a Corvinus rektora az M1-en. Hangsúlyozta: a szervezet által képviselt tanok messze állnak az igazi iszlámtól, inkább a vallás egy eltorzult változatát jelentik. "Az Iszlám Állam nem az igazi iszlámot képviseli, csak felhasználják a vallást céljaik megvalósítása érdekében". A fentiek fényében fontos különbséget tenni még az iszlamistának mondott szervezetek között is, hiszen az Iszlám Állam "értelmetlen" akcióit még a radikálisnak mondott Hamász és a Hezbollah is elítélték - mondta Rostoványi.

Újabb rendőri akció Brüsszelben

Szakértő: további merényletek lehetnek Európában

Még több merényletre kell készülni Európában, mert a terroristák számára is világos, hogy a kontinens nem elég felkészült, hogy elhárítsa a támadásokat - mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1-en. Azt nehéz megjósolni, hogy pontosan hol csapnak le legközelebb a terroristák, de biztosan próbálkozni fognak. A párizsi merényletek kapcsán megjegyezte: bár sokan a francia titkosszolgálat kudarcának tudják be a történteket, valójában nem lehet minden ilyen eseményt kivédeni, hiszen "az elhárításnak mindig szerencséje kell, hogy legyen, a terroristáknak pedig csak egyszer".

Szólt arról is, hogy a Közel-Keleten folyó háborúkra leginkább a vallásháború fogalom használható, és alapvetően az iszlám vallás különböző felekezetei között zajlik már évszázadok óta, bár az utóbbi években ez kiéleződött. Ennek egyik jellegzetessége, amikor a vallás nevében, de politikai célok elérése érdekében harcolnak egymás ellen a felek, miközben a fanatikus tömeget mozgósítják. Szerinte a fentiek alapján hiba a nyugati államok nyakába varrni azon eseményeket, amelyeknek ők is elszenvedői.

Félmillió ember közül nehéz kiszúrni a rejtőzködő bűnözőt

Majdnem félmillió ember haladt át Szerbián a migránsválság kezdete óta, és naivitás lenne azt hinni, hogy ekkora embertömegből könnyű kiszúrni a rejtőzködő bűnözőt, terroristát vagy "beteg embert" - fogalmazott Aleksandar Vulin szerb szociális miniszter vasárnap a belgrádi Pink televízióban. Hangsúlyozta, hogy ennyi ember közül nehéz teljes bizonyossággal kideríteni, ki lehet veszélyes, de fontos az, hogy Szerbia nyilvántartásba veszi és lefényképezi az országba érkezőket, valamint ujjlenyomatot vesz tőlük. A miniszter szerint ennél többet nem lehet tenni, hiszen a legtöbben dokumentumok nélkül érkeznek, adataikat ők maguk adják meg.

Aleksandar Vulin elmondta, hogy szigorítanak a határellenőrzéseken, és a migránsok átvizsgálása is hosszabb ideig tart majd. Kiemelte ugyanakkor, hogy a párizsi merényletek nem adhatnak alapot semmilyen hisztériának, gyűlöletnek, vagy az iszlám vallást gyakorlók elleni támadásoknak. Szerinte egy ilyen támadás a migránsválság előtt is megtörténhetett volna, hiszen "mindenhol a világon élnek beteg emberek, akik képesek arra, hogy embereket öljenek az utcán".

KKM: aki teheti, halassza el párizsi útját
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) azt javasolja a magyaroknak, hogy aki teheti, halassza párizsi utazását későbbi időpontra a terrorcselekmények miatt. Franciaországban az ország egész területére rendkívüli állapotot vezettek be, Párizsban a közösségi helyek egyelőre nem nyithatnak ki.

A francia nyelvű belga közmédium - az RTBF értesülése szerint - szombat este újabb rendőri akció indult Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületének több részén is. A belga belügyminiszter pedig egy flamand csatornának szombat este úgy nyilatkozott, hogy személyesen veszi kézbe a kerületet. Az RTBF az újabb akcióról mindössze annyit közölt, hogy a rendőrség több utcát lezárt, egy esküvő vendégei például csak rendőri kísérettel közelíthetik meg az ünnepséget.

Közben Jan Jambon, a belga koalíciós szövetségi kormány flamand nacionalisták által delegált belügyminisztere a VTM nevű holland nyelvű adónak adott interjúban kijelentette: nem tesz jót az országnak, hogy Molenbeek révén folyamatosan ismételten terrorcselekményekkel hozzák összefüggésbe. Több korábbi terrorcselekmény elkövetőjéről derült már ki ugyanis, hogy megfordultak a jelentős muszlim közösségnek otthont adó brüsszeli városrészben.

A belügyminiszter rámutatott, hogy más városokban ugyanazt a politikát alkalmazzák a radikalizmus megfékezésére, és máshol ez eredményt hozott, sikerült megállítani, hogy fiatalok útnak induljanak Szíriába. Jambon tudatta, hogy személyesen fog utánanézni, hogy ugyanez a módszer Molenbeek esetében miért nem jár sikerrel.
A délután folyamán a belga hatóságok három embert tartóztattak le Molenbeekben a péntek esti párizsi terrortámadásokkal összefüggésben.

A miniszter az interjúban a menekültválságra is kitért. Mint mondta: Belgium aligha tud két fronton harcot viselni; egyszerre kellene küzdenie a terrorizmus ellen, s közben a menekültválságot is kezelnie, ezért ez utóbbira sürgősen európai megoldást kell találni, amely a külső határok ellenőrzésével kell, hogy kezdődjön.

"Az EU egységesen szembe száll a fenyegetéssel"

Az Európai Unió egésze elleni támadásnak minősítették a párizsi terrorakciókat a tagországok és a központi uniós intézmények vezetői. "Ez mindannyiunk elleni támadás volt" - áll a Brüsszelben szombat délután kiadott nyilatkozatban, amelyet a tagországok állam- és kormányfői, valamint az uniós központi intézményeinek vezetőinek nevében tett közzé az Európai Bizottság.

Kép: MTI/AP

A nyilatkozat szerint az unió egységesen száll szembe a fenyegetéssel, minden szükséges eszközt megmozgatva és könyörtelen eltökéltséggel. Franciaország nagy és erős nemzet, melynek eszményei, a szabadság, egyenlőség, testvériség az egész Európai Uniót ösztönzik - áll a nyilatkozatban.

"Az aljas terrortámadás eredeti céljának az ellenkezőjét éri el, és nem fog gyűlölethez és a félelemhez vezetni" - fogalmaz a nyilatkozat, amely hangsúlyozza, hogy az unió mindent megtesz, ami európai szinten megtehető Franciaország biztonsága, a terrorizmus és a gyűlölet legyőzése érdekében.

Az uniós vezetők aláhúzták, hogy az európaiak gyásznapként fognak emlékezni november 13-ra, ezért arra kérték a tagországok lakosságát, hogy hétfő délben tartsanak egy perc csendes emlékezést, az áldozatokra gondolva.

A vasárnapi gyásznap Magyarországon

Ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással felvonják, majd félárbócra eresztik Magyarország lobogóját vasárnap reggel az Országház előtt a nemzeti gyásznap elrendeléséről szóló kormányrendelet alapján, amely szombat este jelent meg a Magyar Közlönyben.
A 9 órakor kezdődő ceremónián részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t. A kormányrendelet értelmében a meghatározott középületekre gyászlobogót kell kifüggeszteni, illetőleg Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbócra kell ereszteni.

A francia és belga szélsőségesek között szoros az együttműködés

Európa és a szabadság elleni támadás a franciaországi vérengzés, ami arra készteti a belga kormányt, hogy szembeszálljon a fenyegetéssel - fogalmazott Charles Michel belga miniszterelnök a francia nyelvű belga közszolgálati rádió és televízió, az RTBF híradójának különkiadásában szombat este. A belga biztonsági erők teljes állománya már egy éve megerősített szolgálatban van.

A Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében szombat délután öt ember előállításával végződő rendőrségi razziával kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a francia és belga szélsőségesek szoros együttműködése a földrajzi közelség miatt lehetséges. A kérdés csak az, hogy miért alakultak ki szélsőséges radikális csoportok ezekben az országokban - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az utóbbi hónapokban 160 embert állítottak elő a két ország biztonsági szolgálatai.

A közszolgálati televízió információi szerint háromra emelkedett a belga halálos áldozatok száma a Párizsban pénteken elkövetett terrortámadásokban.

Kép: MTI/EPA

Előkerült a Párizsban eltűnt egyiptomi a testvére szerint

Egy egyiptomi útlevelet is találtak szombaton az egyik öngyilkos merénylő holttestének közelében a párizsi Stade de France stadionnál; Kairó eközben bejelentette, hogy egy egyiptominak nyoma veszett Párizsban, később azonban a sebesültek között rátaláltak a fiatalemberre.

Az egyiptomi okmány felleléséről a BFMTV francia hírtelevízió számolt be, röviddel azon rendőrségi bejelentések után, amelyek szerint az egyik merénylő holtteste mellett szíriai útlevelet találtak. A két úti okmány tulajdonosainak személyazonosságát nem közölték; jelenleg is vizsgálják az útlevelek és a merényletek közötti esetleges összefüggéseket.

Szombat este bejelentették, hogy rátaláltak arra az egyiptomi fiatalemberre, akinek korábbi hírek szerint a Stade de France-nál veszett nyoma. Az is elképzelhető, hogy az ő elveszett útlevelét találták meg a helyszínelésen.

Kairó a délutáni órákban jelentette be, hogy egy 1988-as születésű egyiptomi fiatalember eltűnt a francia fővárosban. Ahmed Abu Zeid külügyi szóvivő szerint Valíd Abder-Rázek Júszef édesanyja társaságában utazott Párizsba, és péntek este elment a Stade de France stadionban megrendezett francia-német labdarúgó mérkőzésre. Abu Zeid rámutatott, hogy a párizsi egyiptomi nagykövetség szerint Abder-Rázek nem tért vissza a szállására.

Időközben azonban jelentkezett az érintett fivére, aki az egyiptomi al-Haját televízió egyik műsorába betelefonálva elmondta, hogy testvére súlyosan megsebesült a stadionnál. Közlése szerint addigra már három műtétet hajtottak végre a 27 éves egyiptomin, akit a teste különböző pontjain sebesítettek meg repeszdarabok.

A betelefonáló szerint Abder-Rázek őt kísérte el Párizsba, ahova egészségügyi kezelésre érkezett, és hangsúlyozta, hogy fivérének semmi köze a terroristákhoz. Azt is megemlítette, hogy testvére a támadás során elveszítette az útlevelét, amelyet azonban a hatóságok megtaláltak. Egyelőre nem világos, hogy ugyanarról az úti okmányról van-e szó, amelyet a dzsihadista merénylő holttesténél találtak.

Washingtonban összeült a Nemzetbiztonsági Tanács

A párizsi terrortámadásokra vonatkozó hírszerzési információkról és a francia hatóságokkal való együttműködésről kapott tájékoztatást szombaton Barack Obama elnök az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács washingtoni ülésén, mielőtt elutazott volna a G20 csoport törökországi csúcstalálkozójára.

A Fehér Ház közleménye szerint a tanácskozás részvevőinek nem volt tudomásuk az Egyesült Államok elleni konkrét vagy hiteles fenyegetésről, amikor áttekintették a biztonsági készültség állapotát. Leszögezték, hogy mindent el fognak követni az amerikaiak megoltalmazása érdekében. Obama arra utasította munkatársait, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket az amerikai nagykövetségek védelméért is.

Az elnök megerősítette, hogy továbbra is szoros kapcsolatban állnak majd francia partnereikkel és készek minden segítséget megadni a nyomozáshoz. A CBS televízió értesülése szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) emberei hamarosan becsatlakoznak a francia nyomozásba.

Az elnök csapata a Fehér Házban folytatott eszmecsere során megállapította, hogy Washington nincs birtokában olyan információnak, amely ellentmondana annak az előzetes francia megállapításnak, miszerint a történtekért az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet a felelős.

Mark Toner, a külügyminisztérium szóvivője nyilatkozatban erősítette meg azt a sajtóértesülést, miszerint a párizsi mészárlásnak a 23 éves Nohemi Gonzalez személyében amerikai halálos áldozata is van. Gonzalez, aki a Long Beach-i Kaliforniai Állami Egyetem hallgatója, a médiához eljutott információk szerint amerikai-mexikói kettős állampolgár. Az amerikai diplomáciai tárca a nap folyamán korábban közölte, hogy több amerikai is megsérült a merényletekben.

Szombat este a washingtoni Fehér Ház tőszomszédságában lévő Lafayette téren több ezren vettek részt egy Franciaországgal való szolidaritási megemlékezésen. A CNN televízió híroldala szerint amerikaiak százai ajánlották fel pénteken a közösségi portálokon, hogy otthonukba fogadják be a repterek lezárása miatt az Egyesült Államokban rekedt franciákat. Mások élelmiszert és személyszállítást ajánlottak fel.

Kép: MTI/EPA

Kerry: Asszad nem alkalmas arra, hogy Szíriát vezesse

Közösen ítélték el a franciaországi terrortámadást a bécsi Szíria-konferencia résztvevői szombaton, az amerikai külügyminiszter franciául emlékezett meg a tragédiáról, a találkozót egyperces csenddel kezdték meg a párizsi, a bejrúti és az egyiptomi merényletek áldozataira emlékezve.

John Kerry amerikai külügyminiszter a "legförtelmesebb és legfelháborítóbb" tettnek, valamint a "gonosz megtestesülésének" nevezte a párizsi támadásokat. Hangsúlyozta: a szíriai konfliktus következménye az Európába özönlő menekültek tömege, valamint a régióban lévő terroristák és a párizsi terrortámadásokért felelősök ténykedése.

Az amerikai politikus szerint a szíriai elnöknek a párizsi merényletekre adott reakciója azt mutatja, hogy nem alkalmas arra, hogy az országot vezesse. Bassár el-Aszad szombati damaszkuszi nyilatkozatában elítélte az éjszaka elkövetett merényleteket, azonban kijelentette: Franciaország és a nyugati államok "elhibázott" közel-keleti politikája hozzájárult a terrorizmus terjedéséhez.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megerősítette, hogy a terroristákkal szemben nincs tolerancia, és nincs mentség arra sem, ha nem folytatódik a küzdelem Iszlám Állam (IÁ) és hasonló terrorszervezetek ellen. Lavrov hangsúlyozta a terrorizmus elleni közös fellépés szükségességét. Szerinte a párizsi merénylet megmutatta, hogy a valódi ellenség azonban nem Aszad, hanem az IÁ. Úgy vélte, hogy először le kell győzni az IÁ-t és más terrorista csoportokat, csak utána történhet meg az átmenet és a politikai átalakulás.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja szerint a Szíria-konferencián Bécsben választ adtak a Párizsban elkövetett merényletekre. A bécsi konferencia eredményeiről itt olvashat. Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter szerint a szombati bécsi tárgyalások eredménye megerősíti a résztvevők elköteleződését a közös megoldás iránt. Fontos, hogy azonnal megszűnjön Szíriában az erőszak, és a lakosság számára humanitárius segítség érkezzen - mondta a tárcavezető.