Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az újabb, második azonosított elkövető egyike volt annak a négy merénylőnek, aki a Bataclan rendezvényközpontot támadta meg. Egyes források szerint francia, mások szerint belga állampolgár a vasárnap azonosított öngyilkos merénylő. Egyik testvérét Brüsszelben őrizetbe vették, majd francia források szerint szabadlábra helyezték. Ezt a belga ügyészség azonnal cáfolta, azt állítva, hogy az őrizetbe vételt meghosszabbították.

Másik testvére hollétéről nem tudnak semmit a hatóságok, lehet, hogy ő is a merénylők között volt, vagy szökésben van. Belgium nemzetközi elfogató parancsot adott ki ellene.

A francia rendőrség Twitter-oldalán kora este közzétett felhívás szerint a keresett férfi neve Abdeslam Salah, 26 éves, 175 centiméter magas, barna szemű. A hatóságok a férfi fotóját is közzétetették, és arra kérik azokat, akik bármit tudnak hollétéről, azonnal hívják a 197-es telefonszámot. "Veszélyes egyén, nehogy egyedül lépjenek fel ellene!" - figyelmeztetett a francia rendőrség.

A férfit szombat reggel a francia-belga határon ellenőrizték. A nyomozók azonban nem biztosak abban, hogy az, aki a személyi okmányokat bemutatta, valójában Abdeslam Salah volt.

A három testvér Brüsszelben élt állandó jelleggel, ott született franciák vagy belga állampolgárok.

A hatóságok a hét öngyilkos merénylő közül eddig kettőt azonosítottak. A szombaton elsőként azonosított, algériai gyökerekkel rendelkező, de már Franciaországban született 29 éves Ismail Omar Mostefai szintén a Bataclant megtámadó terroristák egyike volt.

Nem a szíriai útlevél tulajdonosa volt az egyik öngyilkos merénylő

A francia hatóságok biztosak abban, hogy a párizsi merényletek egyik helyszínén talált szíriai útlevél tulajdonosa nem azonos azzal a merénylővel, aki felrobbantotta magát - jelentette vasárnap esti híradójában a France2 francia közszolgálati televízió.

Ha a két ember ujjlenyomata azonos lenne, a hatóságoknak bizonyítéka lenne arra, hogy a terrorista a migránshullámmal érkezett Görögországba, s onnan más országok mellett Magyarország érintésével Franciaországba. Ezt eddig elképzelhető feltételezésnek tartották, ugyanis szakértők szerint néhány száz euróért vásárolható hamis útlevelek vannak forgalomban a migránsok között. Egy másik feltételezés szerint a merénylő már régóta Európában tartózkodhatott, s a hatóságok megtévesztése céljából használta egy szíriai menekült útlevelét - hangzott el a francia köztelevízióban.

Téves hírek miatt pánik tört ki a párizsi République téren

Ismeretlen okokból pánik tört vasárnap este a párizsi République (Köztársaság) téren, ahol ismét ezrek gyűltek össze, hogy a merényletek halálos áldozataira emlékezzenek. A tér néhány perc alatt kiürült, a környéken helikopterek köröznek. A hírtelevíziók tudósítása szerint a környéken jelen lévő rendőrök szerint semmi gyanús nem történt. Vagy egy petárda robbant fel, vagy pedig téves hírek terjedtek a tömegben és az emberek azért kezdtek el pánikszerűen menekülni.

Isztambulban is merényletre készülhettek pénteken

A török hatóság egy névtelenséget kérő vezetője bejelentette, hogy egy "hatalmas merényletet" akadályoztak meg Isztambulban pénteken, a párizsi terrorcselekmények napján - írta az Index az AFP-re hivatkozva.