A brit Tesco Plc. kivonul Lengyelországból, eladja ottani leányvállalatát a dán Salling Groupnak - jelentette a Portfólió. Értékesítik a 301 lengyelországi üzletet, az értékesítési központokat és a központi irodát.

A veszteséges lengyelországi vállalkozás eladása lehetővé teszi a Tescónak, hogy a régió más országaiban, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában tevékenykedő vállalataira koncentráljon, ahol jók növekedési kilátások és jó megtérülést tudnak elérni - derült ki Dave Lewis, a Tesco vezérigazgatója szavaiból.

A lengyelországi vállalat értéke 900 millió zloty, a tranzakcióból befolyó összeg várhatóan 819 millió zloty lesz, a vevő a vételárat készpénzben egyenlíti ki. Az adásvételt várhatóan még idén lezárják.

A vásárló Salling Group a dán Salling Foundations 100 százalékos tulajdonában álló kiskereskedelmi lánc, amely Németországban, Lengyelországban és Dániában hetente 11 millió vásárlót szolgál ki, 50 ezer alkalmazottat foglalkoztat, éves forgalma közel 7 milliárd font.

Közép-európai stratégiánk arra irányul, hogy fittebbek legyünk, bizalmat építsünk és növekedjünk. A Tesco Polska eladása jelentős mérföldkő az erősebbé váláshoz vezető úton, segít bennünket abban, hogy a Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában a növekedésre fókuszáljunk - mondta a tőzsdei portálnak Matt Simisterrel, a vállalat közép-európai vezérigazgatója.