Megnyert egy csatát a Tesco, mossa kezeit a hivatal

A GVH nem talált kivetnivalót abban, hogy a Tesco magyarországi leányvállalatában tulajdonrésze van a Spar Magyarországnak, ami elvileg a kiskereskedelem két nagy szereplőjének összefonódására utalhatna.
Komócsin Sándor, 2021. január 11. hétfő, 13:54
Fotó: Napi.hu

ATesco magyarországi leánycégében tulajdonrésze van a Spar Magyarországnak. Ez a részesedés egészen minimális, mindössze 0,000007 százalékos. A Spar ezzel mégis az egyedüli részvényes a legnagyobb magyar áruházláncban egy holland és egy brit bejegyzésű Tesco-cég mellett - emlékeztetett korábbi írására a G7.

A Spar már több mint tíz éve a Tesco részvényese, versenyjogi szempontból aggályos lehet, hogy Magyarország második legnagyobb kiskereskedelmi szereplőjének részesedése van a legnagyobb áruházláncban. A Tesco nem nyilvános közgyűléseiről készült beszámolók alapján a Spar képviselője rendszeresen részt vesz ezeken, és jóváhagyja az üzleti beszámolókat, az osztalék mértékét vagy egy új igazgatósági tag megválasztását.

A GVH a hírportál megkeresésére most azt írta, hogy decemberben lezárta az ezzel kapcsolatos panasz vizsgálatát. A versenyhivatal szerint az ügyben "nem valószínűsíthető jogsértés, így a GVH nem indított versenyfelügyeleti eljárást". A rendelkezésükre álló információk alapján a Spar a "nyilvánosan elérhető adatokon túl szenzitív adatokhoz nem jutott, így versenyjogi szempontból értékelendő információcsere valószínűsíthetően nem valósult meg".

HOZZÁSZÓLÁSOK