Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A görögországi Leszbosz szigetén egy teleszemetelt domboldalon kezdte meg tesztüzemét az Európai Unió új "gyors reagálású" menekültfogadó állomása - jelentette a AP. Egy konténerben berendezett irodáról van szó, amelybe összevonták a korábban több helyre szétszórt ügyintézést. Ha beválik, akkor az EU többi bevándorlási hotspotján is hasonló "bódékat" állítanak fel. A berlini kormány a hét elején jelezte, hogy már a hónap végére számos ilyen feljavított hotspotot szeretne látni Európa határán.

Az európai határőrizeti szervezet, a Frontex irányítása alatt álló iroda és környéke a magyar szemnek ismerős képet mutat. A területen több ezer menekült él alkalmi sátortáborban. Hogy elkerüljék a lökdösődést, a rendőrség pengékkel megerősített szögesdróttal vette körül konténert. A bejáratot a rohamrendőrség marcona emberei védik.

A görög és az uniós hatóságok azért választották Leszboszt, mert ez a menekültek egy fő európai partra szállási pontja. Idén több mint 300 ezer bevándorló árasztotta el a szigetet, ami a helyi lakosság háromszorosa.

Órára kész adatbázis

Francisco Ramos spanyol rendőr, a tesztiroda vezetője elárulta a Reuters riporterének, hogy naponta ezer embert tudnak nyilvántartásba venni az új helyen. Először igyekeznek meghatározni a menekült hovatartozását - vannak köztük olyanok, akik nem akarják elárulni, melyik országból jöttek.

A tévedések kizárása érdekében olyan tolmácsok elé kerülnek az érkezők, akik jártasak a "küldő" országok különböző nyelvjárásaiban. A tisztviselők emellett fotóalbumokat is mutatnak nekik, amelyekben fel kell ismerniük megjelölt hazájuk ismert helyeit.

A kérdéseket úgy variálják, hogy a később érkező bevándorlók ne tudjanak belőlük előre felkészülni. A következő lépésben beszkennelik mind az öt ujjuk és a tenyerük lenyomatát, majd mindezt beviszik az unió közös adatbázisába. Így a bevándorló adatai azon nyomban hozzáférhetők lesznek Európa minden országában.

Nem zárják táborokba őket

Aki mindezen átesett, az megkapja ideiglenes utazási dokumentumait a görög rendőrségtől. Eddig nem fordult elő olyan eset, hogy az új irodában szerzett információk alapján valakit visszatartottak volna a továbbutazástól.

A nagy kérdés ugyanakkor továbbra is, hogy mit tegyenek azokkal, akikről már a regisztráció pillanatában kiderül, hogy nincs esélyük a menekültstátus elnyerésére Európában. Jánisz Muzalasz, az athéni kormány migrációs minisztere a múlt héten kizárta, hogy táborokat létesítsenek nekik Görögországban. A görög elhatározást nem befolyásolja, hogy más EU-s kormányok a partra szállás helyén szeretnék feltartóztatni a menekülteket.