Az Apple ultra nagy felbontású, 65 és 55 hüvelykes (160 és 135 centiméter) képátlójú tévékészülékeket kezdhet árulni egy év múlva - állítja a tokiói Advanced Research Japan Co. kutatóintézet. További részletekről nem sokat tudni, de a tévéknek várhatóan nem lesz keretük - olyanok lesznek, mint egy vastag üvegtábla. Az Apple tokiói szóvivője nem kommentálta az elektronikai cég mai bemutatója elé időzített kiszivárogtatást.

Az Apple alapítója Steve Jobs 2011-es halála előtt azt mondta életrajzírójának, hogy kitalálta, hogyan lehetne egyszerű felhasználói felülettel működő tévét készíteni, amely vezeték nélküli kapcsolatban szinkronizálható a cég mobiltelefonjaival, táblagépeivel és Mac komputereivel. Tim Cook a cég vezérigazgatója idén május végén azt mondta, hogy tévé világa erősen foglalkoztatja az Apple fejlesztőit. Ebben látnak esélyt a számítástechnikában és a mobilkészülékek terén elért sikereik kiterjesztésére.

Ez sem lesz olcsó

A találgatások szerint a tévéket 1500 és 2500 dollár közötti áron fogják kínálni. Képernyőiket a koreai LG Display, a Samsung Electonics és az amerikai Corning szállíthatja, ezen belül az LG-től érkezhet az lcd-képernyők 70 százaléka, a Samsung grafikus processzorokkal, a Corning pedig a borításhoz használt különleges üvegekkel járulhat hozzá a készülékekhez. Az összeszerelésre várhatóan a tajvani Foxconn kap megbízást.

Az Apple az idei karácsonyi szezonra is igyekezett felpörgetni magát. A múlt hónapban mutatták be az iPhone 5S és 5C telefonokat, amelyekből kilencmillió kelt el az értékesítés első hetén. Cook ma bemutathatja a nagy felbontású képet kínáló új iPad minit és egy a korábbinál vékonyabb iPadot - tudta meg a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásból. A fogadtatásuk miatt a piac is izgatott, hiszen ezek a kütyük teszik ki az Apple árbevételének közel negyedét.

A Samsung és az LG Electronics már előállt a maga 65 és 55 hüvelykes ultra nagy felbontású tévéjével. Ez a fajta technológia a hagyományos lcd-alapon kínál hasonlóan jó minőséget, mint az úgynevezett oled-képernyők, amelyek egyelőre drágábbak az lcd-nél.