Egy ház, három generáció és a globális koronvírus-járvány - ez az alapja annak az egyelőre hatrészesre tervezett cseh sitcomnak, azaz helyzetszituációs komédiának, amelyet április 27-én terveznek bemutatni a prágai televízióban. A címe: Szerelem koronavírus idején. Az ihletet Gabriel García Márquez kolumbiai író híres regénye, a Szerelem kolera idején adta - derül ki a Radio Praha cikkéből.

Rólunk fog szólni, azokról az emberekről, akik otthoni karanténben élnek - árulta el az egyik alkotó, Tomás Baldynsky. A történetet úgy kellett kitalálniuk és leforgatniuk, hogy eközben be kellett tartaniuk a szigorú távolságtartási követelményeket. A stáb a lehető legkevesebb tagból állt, mindent feladatot ugyanaz a néhány ember látott el. Olyan színészeket kerestek, akik amúgy is együtt élnek, így a találkozásuk nem sérti a szabályokat, és egymás közt nem hordanak maszkot.

A felvételek idejére a stáb kivonult a helyszínekről, és távirányítású robotkamerákkal dolgozott. A színészek csak azt követően vették le a maszkjukat, miután más már senki sem volt a környezetükben. A forgatáshoz egyébként egy üres épületet béreltek ki.

Nem békés kapcsolatok

A történet két szálon fut. Az egyik szereplői egy házaspárt, férj és feleség, akik a válás határán vannak, ám a karantén arra kényszeríti őket, hogy egész nap egymás mellett éljenek. A másik páros egy idős pasas és egy fiú, akik azért maradtak ketten lezárt világukban, mert a fiú szülei a járvány kitörésekor külföldön rekedtek. Bár lényegében nem ismerik egymást, kénytelenek gondoskodni egymásról, mivel másra nem számíthatnak.

A forgatókönyvet néhány nap, maximum egy-két hét alatt írták az alkotók, és mivel a sorozatot akkor akarták indítani, amikor még a korlátozások alatt élnek az emberek, nem készültek el teljesen vele. Az első részt tesztközönség előtt bemutatták, és arra kérték a nézőket, hogy tegyenek javaslatokat a sztori folytatására. Mint Baldynsky beszámolójából kiderült, a nézők elárasztották az alkotókat ötletekkel. A sitcom április 27-én kerül a képernyőkre, így sikerült elérni azt a céljukat, hogy még tartson az otthoni karantén. Csehországban ugyanis legalább április 30-áig meghosszabbították azt.