Textilügy: Kína meghátrál és emeli az exportvámot

A kínai kormány pénteken bejelentette: megemelik a textilipari termékek kiviteli vámját 74 termékre, hogy enyhítsék az ázsiai ország textilexportjának erőteljes növekedése miatt az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval kialakult feszültséget - közölte a BBC.
NAPI Online, 2005. május 20. péntek, 15:41
Fotó:

A hét elején Bo Hszi-lai kínai kereskedelmi miniszter még kissé élesen nyilatkozott textilügyben, és a fejlett országokat képmutatással vádolta, de pénteken mégis új, magasabb exportvámokat jelentett be 74 kínai textiltermékre - pontosabban azon 148 termékkategóriára, amelyekre a kínai kormány tavaly decemberben, a textilipari kvóták megszűnése miatt már kivetett vámot, átlagosan 1,3 százalékot.

Peking eddig ellenállt annak a követelésnek, hogy korlátozza magát az exportvolument, amit egyes elemzők sokkal hatásosabb eszköznek tartanának.

Az új vámokat június 1-jétől alkalmazzák, és a legtöbb termék esetében a vámemelés mértéke elérheti a 400 százalékot is. A részletek egyelőre nem ismeretesek, a kínai hírügynökség jelentése csak arra tért ki, hogy Kína jelenleg 2-4 százalék körüli vámot vet ki a 148 termékcsoport exportjára, s a jövőben 10-20 százalék körüli lehet a vám.

Kína textilipari exportja 29 százalékkal nőtt az év első három hónapjában, tavalyi kivitel 95 milliárd dollár volt, és ezzel 20 százalékos részesedést ért el a világpiacon. A mennyiségi korlátozások megszűnésével ez az arány hamarosan elérheti az 50 százalékot.

A növekedés feszültséget okozott az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti kereskedelmi kapcsolatokban. Washington a napokban jelentette be, hogy felső határt szab meg egyes kínai textilimportoknak, és az Európai Unió is korlátozásokkal fenyeget.

HOZZÁSZÓLÁSOK