Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A növekedés második negyedévben mért adata a legnagyobb mértékű bővülést jelenti 2013 első negyedéve óta. Elemzők előzetesen 3,2 százalékos GDP-növekedéssel számoltak az előző negyedévben regisztrált 3,3 százalék után.

Negyedéves összehasonlításban 1,3 százalékkal bővült Thaiföld gazdasága a második negyedévben, ez 2012 utolsó negyedéve óta a leggyorsabb ütem.

Eugenia Fabon Victorino, a térség gazdasági szakértője, az ANZ ausztrál bankcsoport elemzője elmondta: a kereskedelem és a kormányzati kiadások növekedése jelentős szerepet játszott a növekedésben, míg a belső fogyasztás mérsékelten emelkedett - közölte a Financial Times hétfői internetes kiadása. A turisztikai ágazat is jelentős bővülést ért el a negyedévben.

Az ANZ 2017-re 3,5 százalékos gazdasági növekedést vár Thaiföldön, míg a thai kormány 3,5-4,0 százalékos gazdasági bővüléssel számol idén.

Az ANZ elemzője hozzátette: a belső fogyasztásnak emelkednie kell ahhoz, hogy a növekedés üteme tartható legyen.

Gareth Leather, a Capital Economics elemzője szerint az ország exportja az erős globális keresletből profitálhat, folytatódhat a thai gazdaság növekedése, a bővülés szempontjából a legnagyobb lehetséges kockázatot az ország politikai helyzete és bizonytalan kilátásai jelentik.

Thaiföldet 2014 májusa, Jinglak Sinavatrának a megbuktatása óta katonai kormányzat irányítja.