Theresa May: akár el is maradhat a brexit

A brit miniszterelnök szerint ha a londoni alsóház a jövő héten sem fogadja el a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételeit tartalmazó megállapodást, akkor hónapokat késhet, sőt el is maradhat a brexit.
Domokos Erika, 2019. március 8. péntek, 17:27
Fotó: MTI/EPA

Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök a kelet-angliai Grimsby városában, gyári munkások előtt tartott péntek délutáni beszédében kijelentette: senki nem tudja, mi történne a brexit-megállapodás újbóli elutasítása esetén. "Lehet, hogy hosszú hónapok múlva sem lépnénk ki az EU-ból, lehet, hogy a megállapodás nyújtotta védelem nélkül kellene távoznunk, és az is lehet, hogy soha nem lépünk ki."

May szerint az EU-val novemberben kötött, a londoni alsóház által januárban óriási többséggel elutasított brexit-megállapodás újbóli leszavazása esetén "csak a bizonytalanság folytatódását lehetne biztosra venni". A londoni alsóház a tervek szerint kedd este szavaz ismét a kilépési feltételeket rögzítő megállapodásról.

A kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas alsóházi brexit-tábora és a kisebbségi tory kormány külső támogatója, a szintén EU-szkeptikus észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) elsősorban azt kifogásolja, hogy az Egyesült Királyság végérvényesen vámunióban maradhat az EU-val, ha szükségessé válik az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldás (backstop) alkalmazása. A brit kormány a backstop-záradék módosítását szeretné elérni, az EU azonban elzárkózik a már lezárt brexit-megállapodás újranyitásától.

Theresa May már a múlt héten bejelentette, hogy ha a ház újból elveti az egyezményt, a kormány jövő szerdán azt a kérdést terjeszti be szavazásra, hogy a parlament engedi-e a megállapodás nélküli brexitet. Minden felmérés azt mutatja, hogy az alsóház jelentős többsége ellenzi a rendezetlen kilépést az EU-ból, tehát ha ez a kérdés valóban a képviselők elé kerül, akkor szinte biztosra vehető, hogy elutasítják a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnését.

Ha az alsóház a megállapodást és a megállapodás nélküli brexitet egyaránt elutasítja, a kormány jövő csütörtökön lehetővé teszi a képviselőknek a szavazást arról, hogy London kérje-e az EU-tól a kilépés március 29-i határidejének meghosszabbítását. A Brexit elhalasztásához a többi 27 uniós társállam egyhangú beleegyezése is kell.

Pénteki beszédében Theresa May azzal az érvelt a kilépési megállapodás elfogadása mellett, hogy jelenleg a brit adófizetők pénzéből "hatalmas összeg" áramlik az unióba. Nagy-Britannia 2017-ben nettó 8,9 milliárd fonttal (3300 milliárd forint) járult hozzá az EU-költségvetéshez, a kilépési megállapodás azonban ennek véget vetne, és a pénzt az ország a számára legfontosabb célokra, például az egészségügyre költhetné - mondta a brit kormányfő. Jelenleg a Nagy-Britannia és az EU közötti migrációt a szabad mozgás alapelve határozza meg, de ez azt is jelenti, hogy az emberek állásajánlat nélkül is átköltözhetnek egy másik EU-tagországba.

A külföldi EU-munkavállalók komoly mértékben hozzájárulnak a brit gazdaság, a közszolgáltatások és a társadalom fejlődéséhez, de ez azzal jár, hogy a brit kormány nem tudja ellenőrizni, hányan települnek át Nagy-Britanniába évente. A brit kormányfő szerint a kilépési megállapodás véget vet a szabad mozgás nagy-britanniai érvényesítésének, és a határok ellenőrzése visszakerül a brit kormány hatáskörébe.

May szerint így lehetőség nyílik arra, hogy Nagy-Britannia a munkavállalók szakképesítése alapján határozhassa meg új bevándorlási szabályait, és ne annak alapján, hogy ki melyik országból érkezik.

Theresa May az Európai Unió vezetőit is arra kérte, hogy "még egy utolsó nekifutással" segítsenek elhárítani a londoni parlament által a kilépési szerződéssel kapcsolatban megfogalmazott kifogásokat, annak érdekében, hogy az alsóház kedden elfogadhassa az egyezményt. A megállapodás újbóli elutasítása "válságos pillanat" lenne, mivel azután csak a megállapodás nélküli Brexit vagy a kilépés elhalasztása és a viták folytatódása között lehetne választani, és egyik sem szolgálja senki érdekét.

May szerint a brexit elhalasztása esetén az EU olyan új feltételekkel állhat elő, amelyek például nem tennék lehetővé a megkötések nélküli munkaerőmozgás érvényesítésének vagy Nagy-Britannia uniós költségvetési hozzájárulásának befejezését. A halasztás emellett elvezethet egy újabb népszavazáshoz is a brit EU-tagságról - tette hozzá a kormányfő az MTI szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.03.10 22:27

@europeer:
https://www.sokkaljobb.hu/content/fidesz-mszmp-tagjai
https://www.youtube.com/watch?time_continue=35&v=R0Mx5w8yPlg
https://frontoldal.wordpress.com/2013/07/07/egy-hithu-kommunista-oszinte-levele-kover-laszlohoz/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.03.10 17:55

Ha egyszemélyes diktaturáról van szó, vitathatatlan nálunk az, csak az EU nem látja, 50 ravasz jogászunk esküszegően puccssazerüen létrehozta, akkor a demokrata játékszabályok hatástalanítva vannak, ki van szerelve belőlük a gyutacs, és az ellenzéknek hiu reménye demokrata eszközökkel a nép hatalmat helyrehozni, viszont a demokrácia megköveteli minél szélesebb választóréteg hangját hallani, és ha a jobbik a legerősebb ellenzéki párt, igazi demokráciában annak is joga van hanghoz, ahogy ausztriában is a szabadság pártnak, és így tényleg uj választást elérni, ahol mindenki igazi sulyát képviseli, mégha ujra a fidezs nyerne normális választásitörvénnyel nem lehetne ilyen sulya.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.03.10 12:39

Azt mondja kussoljak, aki elbódult az Orbán nemzeti fingjától.
Magyarországon akkor lesz demokrácia, ha egyáltalán felmerülhet hogy Orbánt leszavazzák.
De itt diktatúra van!
Nagy-Britannia az igen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.03.10 12:33

@krix6 " Ő a STASI szüleitől tanulta a mesterséget ":
Na, akkor most regélj szépen a 3/3-as besúgó KISZ-titkár orbánodról és a többi hasonszőrű komcsi fideszes elvtársakról jó? :-))
Megint bemásoljam a fideszes komcsi névsort? :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2019.03.10 11:44

@zana:
M1G egy féreg, amikor a többiek nyugat felé menekültek az NDK-ból ők pont oda "disszidáltak". Ő a STASI szüleitől tanulta a mesterséget és láthatóan jól kioktatták.
Te mint itteni talpnyalója inkább kussolhatnál...
:D
Kussolj libsi!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html