Tiltott helyre teszi a nyugdíjpénzeket a Világbank

A Világbank 18,8 milliárd dollárt kitevő munkavállalói nyugdíjalapjának egy részét szénipari és dohányipari vállalatokba fekteti, holott saját etikai szabályzata tiltaná az ilyen típusú befektetéseket - tudta meg a Reuters.
portfolio.hu, 2015. május 4. hétfő, 10:42
Fotó: MTI/AP

A Reuters forrásai szerint a Világbank nyugdíjalapjában lévő részvénybefektetések körülbelül 40 százalékát nem az indexalapokban szereplő cégek papírjaiban tartják, hanem elsősorban olyan vállalatokban, amelyek környezeti és egészségügyi problémákkal sújtott iparágakban tevékenykednek.

Két világbanki forrás szerint a szervezeten belül is sokan nehezményezik a portfólió mostani összetételét és néhányan fel is vetették, miért nem tartja a bank a társadalmi felelősségvállalás szempontjából elfogadható alternatívákban az alap vagyonát.

A Világbank saját hitelezési gyakorlata alapján sem fektet olyan cégekbe, amelyek dohányfeldolgozásban vagy széntüzelésű elektromos hálózat kiépítésében érdekeltek.

A bank nem kommentálta a Reuters értesüléseit, de közleményükben annyit közöltek, hogy nyugdíjalap-befektetéseikkel elsősorban a befektetők érdekeit tartják szem előtt és a jövőben is törekednek arra, hogy a környezeti, szociális és kormányzati elveket is figyelembe vegyék a befektetési döntések meghozatalakor.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unorti, 2015.05.04 10:49

..meg gondolom offshor -paradicsomok is vannak ...,és még ők oktatnak demokráciáról ,jogállamról ,kiszámítható gazdasági környezetről ,reformokról,megszorításokról ...,hahahahaha ...bruhahahaha....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html