A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Egyre inkább regionális problémává nő a marihuána termelése a Balkánon, ahogy egyre több országban talál követőkre Albánia példája, amely már Hollandia mellett Európa legnagyobb termesztője − írta a Southeast European Times (SETimes). Ez a legolcsóbb és legegyszerűbben megszerezhető és előállítható kábítószer a térségben és Európában. Már messze túljutottak a hazai piac ellátásán − az Albániában, Bulgáriában, Macedóniában, Moldovában, Montenegróban és Szerbiában termelt kannabiszt már Európa-szerte használják − állapította meg a kábítószer-ellenőrzési nemzetközi igazgatóság.

Az egyik csempészút Albániából Macedóniába vezet, ahol 9000 használót tartanak nyilván, de ezek a szállítmányoknak csak a töredékét veszik meg, a többi megy tovább Görögországba, Olaszországba és Törökországba. Koszovóban és Montenegróban is élénk kereskedelem folyik, ami gyakran cserekereskedelemmé alakul − marihuánával fizetnek a heroinért és más kemény drogokért.

A központ kétségtelenül Albánia − idén az olasz haditengerészet 5 tonna albán kannabiszt foglalt le, legutóbbi fogásuk egy 250 kilós szállítmány volt, amelynek értéke meghaladta a 2 millió eurót. Albánia "marihuána-fővárosa" egy Lazarat nevű falu, ahol már egy Hollandiából importált új, erősebb, rendkívül jó minőségű kannabisz termelése folyik. Az albán különleges rendőri erőket, amelyek megrohamozták a falut, puskatűz fogadta. Végül két személyt letartóztattak és 6000 tő marihuánát megsemmisítettek. Macedóniában tíz év alatt 2,6 tonnát foglaltak le, ezt a termelt mennyiség töredékének tartják a szakértők.

Mint a Balkan Insight beszámolt róla, az amerikai külügyminisztérium legújabb kábítószer-ellenőrzési jelentése szerint drasztikusan növekszik a marihuána termelése Albániában. A tavaly lefoglalt mennyiség 175 százalékkal haladta meg az előző évit, pedig az előző két évben már csökkenést mutattak az adatok. Az európai piacok megnyílása a csempészeknek köszönhetően jelentős ösztönzést adott a termelés felfutásának.

Elemzői vélemények szerint az albán tapasztalatok átvétele, a holland vetőmagok importja és az extra profit tette a mezőgazdaság egyik ágazatává a kannabisz termelését Macedóniában. A nyereség nagyságát mutatja, hogy míg 2005-ben egy kiló kannabisz 200 euróba került, ma a jó minőségű akár 1000 eurót is érhet.