Az Európai Bizottság a jövőben éves jelentést kíván kiadni a jogállamiságot fenyegető tagállamokban jelentkező kockázatokról annak érdekében, hogy meg lehessen erősíteni az unió jogi eszközeit - mondta Timmermans az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) jogállamiságról szóló vitáján. Az Európai Bizottság Magyarország ellen számos, jogállamisággal összefüggő eljárást indított egyebek mellett a civil szervezetek és az oktatás szabadsága, valamint a menedékkérők és migránsok helyzetével összefüggésben, amelyek közül a legtöbb már az Európai Bíróság előtt van.

Azok, akiket amiatt bírálnak, hogy lábbal tiporják az alapjogokat, mindig másokra mutogatnak, hiszen tudják, hogy az őket illető kritika megalapozott. Az illiberalizmus eszménye a szabadság hiányát jelenti, az ugyanis új határokat épít fel, kárt okozva mások mellett az adott ország állampolgárainak is - véli Frans Timmermans.

Jogi kiskapuk bezárásával kell erősíteni a jogállamiság uniós kereteit, ez ugyanis konkrét hatással van a demokrácia és az alapjogok tiszteletben tartása által az Európai Unió jövőjére. "A kölcsönös bizalom, a belső piac működése és a demokrácia megléte szempontjából elengedhetetlen a jogállamiság teljesülése. Ha ezt nem vesszük komolyan az Európai Unió egész területén, az európai értékek sérülnek."

Timmermans szerint konkrét cselekvésre van szükség a jogállamiság népszerűsítése, csorbulásának megelőzése és a reagálás területén. A népszerűsítés révén erősíteni kell a jogállamiság kultúráját. Az európai standardokat meg kell ismertetni az emberekkel a civil szervezetek bevonásával. A jogállamiság sérülésének megelőzése érdekében korai problémafelmérésre van szükség nemzeti szinten uniós koordináció segítségével. Valamint gyors válaszadására az unió részéről, amikor a nemzeti szervek arra képtelenek.

Beszédében kitért a sajtószabadság és a civil szervezetek működése szabadságának fontosságára is. "A jog és a jogállamiság tiszteletben tartása mellett a sajtó és a civil társadalom szabadsága jelenti az egyetlen védőpajzsot ahhoz, hogy biztosítani tudjuk a polgárok védelmét."

Az európai szerződések aláírásával minden uniós tagállam elkötelezte magát a jogállamiság mellett, ezért "nem használható a szuverenitás elve" ezen a területen. Az Európai Bizottság a jövőben is komolyan fogja venni azon feladatát, hogy betartassa a szerződésekben foglaltakat - tette hozzá az MTI szerint Timmermans.

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő szerint nincs objektív definíciója a jogállamiságnak. A demokrácia tagállami működését vizsgálva ugyanis az állapítható meg, hogy az eltérő jogi rendszerek és politikai intézmények mind demokratikusak lehetnek egy közös definíció hiánya ellenére. Járóka Lívia fideszes EP-képviselő rossz döntésnek nevezte a jogállamiság esetleges összekapcsolását az uniós támogatási forrásokkal. Donáth Anna Júlia, a Momentum Mozgalom EP-képviselője felszólalásában a jogállamiság védelmével összefüggésben a civil társadalom szerepének fontosságára hívta fel a figyelmet - írta a magyar állami hírügynökség.