Egyre nagyobb aggodalommal figyeli Romániát Brüsszel

Az aggályos kérdések mielőbbi megoldására szólította fel Viorica Dancila román kormányfőt Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke szerdán Brüsszelben az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2019. március 6. szerda, 22:28
Fotó: Getty Images

Timmermans a találkozó után kijelentette, hogy egyre növekvő aggodalommal figyelik a romániai fejleményeket, különösen az igazságszolgáltatás területén. Hozzátette, sürgős előrelépésre van szükség a következő hetekben a kifogásolt ügyek mindegyikében.

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője arról számolt be, hogy Timmermans egy hónapon belül már másodjára tárgyalt Dancilával, és a mostani találkozón is nyílt, őszinte párbeszédet folytattak.

A tájékoztatás szerint a felek megállapodtak, szakértőik a jövő héten összeülnek, hogy megoldást keressenek a problémákra.

Románia és Bulgária a 2007-es uniós csatlakozásukkor vállalta meglévő hiányosságaik felszámolását az igazságszolgáltatásban, a reformfolyamatot pedig az Európai Bizottság egy értékelési mechanizmus keretében figyelemmel követi. Ennek lezárása azért is fontos, mivel több uniós tagállam is ettől tette függővé Románia és Bulgária felvételét a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe.

HOZZÁSZÓLÁSOK