Tiszta őrület: előírják, milyen bankóval lehet fizetni

Az ukrán központi bank utasítása szerint tilos az országban bárhol, a kereskedelemben, a pénzváltóknál, a bankokban, a szállítóknál, a közlekedésben elfogadni orosz bankjegyeket és pénzérméket, amelyeken a Krím képe látható.
Barabás Júlia, 2017. október 19. csütörtök, 15:05
Fotó: Napi.hu

Az Ukrán Nemzeti Bank utasítása szerint tilos az országban a kereskedelemben, a pénzváltóknál, a bankokban, a szállítóknál, a közlekedésben elfogadni azokat  az orosz bankjegyeket és pénzérméket, amelyeken a Krím képe látható - adta hírül a Rzeczpospolita című lengyel lap. A napokban éppen ilyen bankókat hoztak forgalomba Oroszországban.

A kijevi jegybank utasítása szerint az elfogadási tilalom alá esnek mindazok az orosz papír- és fémpénzek, amelyeken bármilyen olyan objektum szerepel, amely orosz megszállás alatt álló ukrán területen található. Így a tiltás nem csupán azokat az orosz pénzeket érinti, amelyeken a Krím kulturális és történelmi emlékei vagy annak részletei láthatóak, hanem azokat is, amelyeken Oroszország térképe van a Krímmel, szimbolikus épületekkel, építészeti, archeológiai, történelmi emlékművekkel.

Az ukrán postának és más pénzügyi szervezeteknek megtiltották, hogy az átutalásoknál és a kifizetéseknél ezeket a bankjegyeket használják. Például tilos az új 200 rubeles bankjegy elfogadása, amelyen Szevasztopol látképe található. Ugyanez a helyzet a 2015-ben kibocsátott 100 rubeles bankjeggyel, illetve a két- és tízrubelessel.

(A nyitókép forrása: Shutterstock.com)

HOZZÁSZÓLÁSOK