Továbbra is Donald Trump ingatlanbefektetőről írnak a legtöbbet az elemzők az amerikai elnökválasztási harc kapcsán, de ez nem jelenti azt, hogy ő lenne a november elejéig tartó hosszú menetelés esélyese - derült ki a Bloomberg elemzéséből. A New York állambeli republikánus előválasztást fölényesen megnyerte, akárcsak Hillary Clinton a demokratákét.

Trump ezzel nagy lépést tett előre afelé, hogy megszerezze az 1237 elektort, akik a konzervatív párt nyár végi konvencióján biztosíthatják számára a párt elnökjelöltségének megszerzéséhez szükséges többséget. New York hazai pálya volt a számára, amit maximálisan kihasznált: majdnem mind a 95 megszerezhető delegátust maga mellé állította.

Stratégia és taktika

Az ingatlanmágnás tavalyi indulásának pillanatától kezdve megragadta a sajtó érdeklődését, amit azóta is sikeresen fenntart. Módszere egyszerű: botrányos megjegyzéseket tesz, egyiket a másik után, kezdve a sajtó támadásától a bevándorlókra és a nőkre tett megjegyzéseken át republikánus riválisainak személyeskedő cikizéséig.

A stratégia egészen az április eleji wisconsini előválasztásik bevált. A republikánus szavazók, akik ebben az beszólásözönben alig tudnak valamit vetélytársairól, mögé álltak, ám a kis államban váratlanul Ted Cruz texasi szenátor nyert. Válaszul az elmúlt két hétben Trump úgy viselkedett, ahogy az amerikai elnöki posztra aspiráló jelöltek - rajta kívül - általában szoktak.

Győzelmi beszéde kedd éjszaka kifejezetten megszokott, unalmas volt, leszámítva, hogy az udvarias Cruz szenátor titulus használata helyett továbbra is hazug Tedként utalt riválisára. A taktikai váltás bejött: Trump tarolt, miközben Cruz az USA "birodalmi államában" messze lemaradva mögötte vesztett.

Imádják a mikrofonok

A média mostanra annyira hozzászokott ahhoz, hogy az ingatlanmágnásra figyeljen, hogy akármit csinál, mindig róla szólnak a hírek. Ez segíthet neki abban, hogy megmutassa új arcát a republikánus közvéleménynek. Így azok a konzervatív szavazók, akik eddig fenntartásokkal viszonyultak hozzá, megbocsáthatják neki korábbi viselkedését.

Ami a matekot illeti: a következő hetek előválasztásain szinte biztosan nem tudja megszerezni az 1237 elektort. Ehhez szüksége lesz a nagy államok - Indiana és Kalifornia - delegátusainak többségére is. Az előbbiben május 3-án, az utóbbiban június 7-én lesz a szavazás.

Hozta a kötelezőt

A demokratáknál Hillary Clinton hozta a papírformát. Simán nyert New Yorkban, ahogy azt a közvélemény-kutatások és az állam demográfiai jellemzői előre jelezték. Bernie Sanders vermonti szenátorral folytatott versenye a Demokrata Párt elnökjelöltségéért továbbra is az eddig "szabályok" szerint halad: a volt first lady biztos befutó, miközben ellenfele jól küzd, de nincs esélye győzni.

Sanders kiérdemelte, hogy a június 7-ei utolsó előválasztásig versenyben maradjon, az azonban kérdéses, hogy érdemes-e erőltetnie, hogy a konvención még jelöltként jelenjen-e meg, miközben nyilvánvaló lesz, hogy nincs esélye. Rengeteg energiát és lelkesedést szabadított fel kampányával - ki kell találnia, hogyan használhatja fel ezt a legjobban hosszabb távon.

Beindul a motor

Clinton olyan szakaszába ér az elnökválasztási versenynek, amikor várhatóan határozottan javulni fog a megítélése a közvélemény-kutatásokon. Kérdés, hogy a következő hetekben, vagy június 7-e után, vagy csak a demokraták konvencióját követően, de eljön az a pont, amikor nem csupán saját pártja egyesül mögötte.

A média egy idő után úgy láthatja, hogy ő az esélyes elnökjelölt, és amint ez bekövetkezik, látványosan javulhatnak a tetszési indexei. Ez nem jelenti azt, hogy a zsebében érezheti a győzelmet, ám elérhet egy pontot, amikor az elnökválasztási folyamatban egyre kevesebb gólt vagy ütést kap, és ezzel egyidejűleg kezd minden sikerülni neki. Éppen úgy ahogy az egy jó formában lévő sportoló, csapat esetén történni szokott.