Titkos dolgokba avatták be Donald Trumpot

Donald Trump amerikai republikánus párti elnökjelölt megkapta szerdán délután az első bizalmas tájékoztatót a titkosszolgálattól, ami minden elnökjelöltnek jár.
MTI, 2016. augusztus 18. csütörtök, 08:17
Fotó: MTI/EPA

Trump New Yorkban, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) manhattani irodájában tekinthette meg az Egyesült Államokat fenyegető veszélyekről és más biztonsági kérdésekről összeállított, titkosított információkat tartalmazó dokumentumokat, illetve hallgatta meg a szakemberek tájékoztatóját. A több mint kétórás találkozóról távozva nem volt hajlandó nyilatkozni a rá várakozó újságíróknak.

A milliárdos csak legyint

Szerdán reggel a Fox televíziónak adott interjújában Trump még kisebbíteni igyekezett a tájékoztató jelentőségét, s azt mondta, hogy nem nagyon bízik az információk hitelességében, mert szerinte az elmúlt tíz évben a titkosszolgálat téves információkat adott. Ennek példájaként azokat a félrevezető hírszerzési adatokat hozta fel, amelyek Irak 2003-as inváziójához vezettek, s bár az amerikai erők és szövetségeseik megbuktatták Szaddám Huszein diktátort, hatalmi űrt teremtettek, amelyben megjelentek az iszlám nevében fellépő terroristák.

A titkosszolgálati adatok iránti bizalmatlanságával indokolta Trump azt is, hogy a találkozóra elkísérte őt Michael Flynn nyugalmazott altábornagy, aki tanácsadója neki biztonsági kérdésekben, valamint Chris Christie New Jersey-i kormányzó.

Trump titkosszolgálati tájékoztatóját viták előzték meg, mert bár minden elnökválasztás előtt a jelölteket a titkosszolgálat ellátja bizalmas információkkal, ezúttal Trump járatlansága a világpolitikában, feltételezett oroszbarátsága, valamint szókimondó stílusa sokakban kétségeket ébresztett afelől, hogy szabad-e titkosított információkat a tudomására hozni.

Nem elégedettek

A titkosszolgálat egyik munkatársa a CNN hírtelevízióban így fogalmazott: az idei elnökválasztás különleges, mert az amerikai történelemben még nem fordult elő, hogy az egyik elnökjelöltben nem lehet megbízni, a másikról pedig az FBI igazgatója mondta ki, hogy külügyminiszterként hanyagul kezelte a titkosított információkat.

A titkosszolgálat természetesen a demokraták elnökjelöltjét, Hillary Clintont is tájékoztatja majd, ennek időpontjáról azonban még nem adtak tájékoztatást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pegazus_a_borbarat, 2016.08.18 22:08

www.rt.com/viral/356393-area-51-mystery-planes/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.08.18 16:25

@waszabi:
A terroristák orosz fegyvereket használnak, ez nagyon megy az oroszoknak, amerikai puskát ritkán látni terrorista kézben, azzal még célozni is lehet, de az nem fontos, ha van elég tartalék tár.
Az amerikai beavatkozás sok hasznot hozott, nekünk például a jugoszláv válság idején. A diktátorok eltakarítása is pozitív, már csak azért is, mert egyik mocsadék sem tekintheti magát biztonságban, ha éppen hódítani akar.
A demokrácia azonban minden szándék ellenére az örökké hisztis araboknál nem akar megvalósulni belátható időn belül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

waszabi, 2016.08.18 09:16

Hát igen. Újra kell gondolni a tapasztalatok fényében, hogy megéri-e elvszerűen beavatkozni bármely ország belső állapotába. Mert se Korea, se Vietnam se Afganisztán vagy Irak esetében nem hozott megoldást. Már elmúlt a SZU, nem kell félni a kommunizmus világméretű terjedésétől, szóval a 21. századi beavatkozásokra nincs szükség. Többet kéne elemezni az egyes helyzeteket, és alapos megfontolás után dönteni, hogy valóban kell-e beavatkozni. Az egyes országokat a benne élő emberek teszik élhetővé vagy éppen élhetetlenné. Elsősorban az ő felelősségük, hogy rendet csináljanak hazájukban. Egész más egy forradalom egy diktátor ellen, mint ha más országok kormányai avatkoznak be. EGy ország nem képes megváltani a világot, az USA sem. Felül kéne vizsgálniuk a doktrínájukat, időszerű volna. Ja, és nem kéne fegyvert adniuk senkinek - ez is visszaütött a terrorizmusban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html