Noha Robert Fico szlovák miniszterelnök azt hangoztatja, a migránsok befogadásával kapcsolatos álláspontja nem változott, és továbbra is elutasítja a kötelező kvótákat, a Politico című lap viszont a kormányfő és Jean Claude-Jucker, az Európai Bizottság elnöke múlt heti találkozóját követően azt állítja, titkos egyezség van születőben Pozsony és Brüsszel között.

A szlovák kormányhivatal tagadja az információkat. A Politico hírportál emlékeztet, hogy Robert Fico nem népszerű az európai szociáldemokraták körében a menekültekkel kapcsolatos kemény retorikája miatt. A honlap megjegyzi, hogy Szlovákia a Visegrádi Négyek egyetlen olyan országa, amely ellen nem folyik jogi eljárás Brüsszel részéről a menedékkérők elutasítása miatt.

A kormányfő tegnap azt közölte, Pozsony továbbra is elutasítja a migránsok újraelosztását célzó uniós kvótákat, de befogad hatvan menekültet olaszországi és görögországi központokból. A belügyminisztérium pontosítása szerint nincs szó új elhelyezésről, csupán a 2015-ben tett vállalás teljesítéséről, amely szerint Szlovákia eddig öt - egyenként tíz személyre szóló - úgynevezett befogadási ajánlatot küldött Görögországnak, egyet pedig Olaszországnak.

Fico ennek kapcsán kijelentette, mindez semmit sem változtat a migránskvótákkal kapcsolatos álláspontján, azokat továbbra is határozottan elutasítja.

A Politico úgy vélekedik, Fico az egyetlen, akiben Jean-Claude Juncker partnerre találhat a Visegrádi Négyek vezetői közül. A portál szerint Szlovákia érett módon teljesítette feladatát az unió elnökeként, Lengyelország és Magyarország eltérnek az uniós állásponttól, Csehország pedig választások előtt áll, és a legnagyobb esélye a győzelemre Andrej Babi - euroszkeptikus liberális politikusnak van.

A Politico azt gondolja, egyezség van születőben az Európai Unió és Robert Fico között.

Fico egyetért a menekültkérdéshez kapcsolódó kompromisszummal, amiért cserébe az Európai Unió Közép-Európa első emberévé teszi őt? -állítja forrásaira hivatkozva a portál. Hozzáteszi, az ilyen jellegű támogatás a jelenlegi szlovákiai helyzetet tekintve jól jönne. A szlovák kormányfő fasisztákkal áll szemben a parlamentben, emellett a belügyminiszter korrupciós ügyei miatt állandó nyomás nehezedik rá az ellenzék részéről.

A szlovák kormányhivatal határozottan tagadja az információkat, és azt állítja, hogy nem fog változni a kormányfő kvótákhoz való hozzáállása. A Politico dezinformációkat terjeszt. A kormányfő világosan elmondta, sosem változtatjuk meg véleményünket a kvótákra vonatkozóan - reagált Robert Fico szóvivője.