Az Európai Parlament (EP), az uniós ombudsman és az európai közvélemény nyomására az Európai Bizottság biztosi kollégiuma tegnap hagyta jóvá, hogy az Európai Parlament minden tagja megismerheti az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett szabad-kereskedelmi tárgyalások bizalmas dokumentumait.

Nagy örömmel fogadtam, ezt a hírt, úgy gondolom nagyon sokan dolgoztak mindezen és hogy a bizottság már egy ideje felismerte az európai polgárok igényét a nagyobb átláthatóságra ezen tárgyalások kapcsán - reagált a hírre az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodája és az Európai Bizottság magyarországi képviselete által a munkájáról rendezett beszélgetésen Emily O'Reilly, európai ombudsman. Hozzátette: rendkívüli jelentőségűek a transzatlanti szabad-kereskedelmi megállapodásról folytatott tárgyalások, hiszen 500 millió ember életét befolyásolják Európában.

A 2013 óta hivatalban lévő Emily O'Reilly kitért arra is, hogy javarészt az európai polgároktól, vállalatoktól és civil szervezetektől érkeznek irodájához panaszok, amelyek legtöbbször az európai intézmények tevékenységét érintik, tavaly 342 vizsgálatot indítottak.

A panaszok 20-30 százaléka az uniós közigazgatás átláthatóságára vonatkozik, ezért a parlament és a bizottság munkájában, valamint a Brüsszelben jelenlévő világcégek lobbitevékenységben is javítani kell az átláthatóságot - tette hozzá Emily O'Reilly.

Gyakran lehet látni, hogy brüsszeli kollégák elhagyják a bizottságot, ahol egy nagyon fontos szabályozási területen dolgoztak és a magánszektorban kapnak állást, néha szó szerint az út másik oldalára költöznek egy másik irodába, ami rendben van, ám biztosítani kell, hogy a bizottság kezelni tudja az így kialakuló érdekkülönbségeket és ez is tárgya az én vizsgálataimnak - mondta az európai ombudsman.

O'Reilly hozzátette: igyekszik minél szorosabban együttműködni a tagállamok ombudsmanjaival, ennek részeként pedig párhuzamos vizsgálatokat is végeznek, például annak körülményeit is górcső alá vették, hogy miként toloncolják ki a menedékstátuszra nem jogosult migránsokat az unió területéről.