Titkos tanácsadója miatt mondhat le a koreai elnök

Miután hétfő este újabb hatalmas tüntetések voltak az országban, Pak Gunhje dél-koreai elnök bejelentette, hogy kész azonnal lemondani tisztségéről - olvasható az Indexen.
Napi.hu, 2016. november 29. kedd, 08:45
Fotó: MTI/EPA

A korrupciós botrányba keveredett államfő így próbálhatja meg elkerülni, hogy felelősségre vonják, miután visszaélt hatalmával, és a gyanú szerint a hivatalos tisztséget nem viselő barátnője túl nagy befolyásra tett szert az országban. Gunhje hétfőn még sűrű programjára hivatkozva visszautasította, hogy kedden részt vegyen ügyészségi meghallgatáson - írja az Index.

Az ügyészség korrupció, hatalommal való visszaélés és zsarolás miatt kezdett nyomozást az államfő barátnője és bizalmasa, Csoj Szun Szil, illetve az elnöki apparátus két vezetője ellen. A gyanú szerint nyomást gyakoroltak több tucatnyi nagy dél-koreai vállalatra, hogy több tízmillió dollárt adományozzanak két nonprofit alapítványnak, amelyek Csoj Szun Szil ellenőrzése alatt állnak. A korrupciós botrány miatt Pak Gun Hje elnök és pártjának népszerűsége történelmi mélységekbe süllyedt.

Dél-Koreában ötödik hete hatalmas tüntetésen követelik az államfő lemondását, több százezren vonulnak estéről estére az utcákra.

HOZZÁSZÓLÁSOK