Titokban katonai puccsot szerveztek Trump emberei?

Az amerikai kormány tavaly, illetve az idei év elején titkos tárgyalásokat folytatott a venezuelai hadsereg elégedetlenkedő tisztjeivel, melyeknek tárgya a Nicolas Maduro államfő elleni puccs volt. Ezt a New York Times állítja, miután beszéltek olyan amerikai tisztviselőkkel és egy egykori venezuelai katonai parancsokkal, akik részt vettek a tárgyalásokon - idézi a 444.hu.
K. Kiss Gergely, 2018. szeptember 8. szombat, 16:44
Fotó: AFP

Az amerikai kormányzat végül úgy döntött, hogy nem segíti a puccsistákat, és a tervezés meg is rekedt - idézi a lapot a portál. Ugyanakkor a Trump-kormányzat döntése, hogy több alkalommal is találkozzanak zendülő venezuelai katonatisztekkel, politikailag még visszaüthet. Mert ugyan a legtöbb dél-amerikai vezető egyetért abban, hogy Maduro egy autoriter elnök, aki gazdasági összeomlásba vezette az országát, és a menekülő venezuelaiak tömegei sok politikai feszültséget is szülnek a szomszédos országokban, ugyanakkor a titokban puccsról tárgyaló Washington képe is rémisztő gondolat lehet a számukra.

A térséggel foglalkozó amerikai diplomata, Mari Carmen Aponte szerint ez a hír bombaként fog hatni a dél-amerikai országokban.

A lázongó katonatisztek állítólag próbálkoztak már titkos tárgyalásokkal Obama elnöksége idején is, de akkor sosem fogadták őket. Azonban tavaly augusztusban Trump egyszer arról posztolt Twitteren, hogy Venezuela esetén felmerül a katonai lehetőség is az USA számára, ezen lelkesedve pedig újra jelentkeztek.

Ezek után több alkalommal is találkoztak külföldön, titkos helyszíneken az amerikai kormány, illetve a venezuelai hadsereg képviselői. A tisztek azt állították, hogy több száz katona áll mögöttük, akiknek elegük van Maduro zsarnokságából.

Többek között olyan eszközöket kértek az Egyesült Államoktól, melyeken lehallgatásbiztosan lehet kommunikálni, illetve volt egy kész tervük is egy átmeneti kormány felállítására Maduro leváltása után, ami addig lett volna elmondásuk szerint hatalmon, amíg ki nem írnak választásokat.

A puccsra több időpont is felmerült, de végül mindig elmaradt a fellépés. Többek között az volt az egyik tervük, hogy Maduro és a kormány tagjait egyszerre veszik őrizetbe, ehhez viszont biztonságos kommunikációs csatorna kellett volna. Ehhez kértek eszközöket az amerikaiaktól, de Washington nemet mondott. Ezek után megakadtak a tárgyalások.

A képen tüntetők Venezuelában, forrás: Schneyder Mendoza/AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Vata Janos, 2018.09.09 06:30

Mi ez a konteó, méghogy az USA, a CIA ilyeneket csinálna, ugyan már! Ja, várj egy kicsit....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html