Titokban kell tartani, ha valaki ki akar lépni az eurózónából?

Negyedmillió fontos (több mint 90 millió forintos) díjat nyert az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző és pénzügyi tanácsadó cég, a Capital Economics annak modellezéséért, hogy miképp lehetne a legjobban kezelni az euróövezet esetleges felbomlásának gazdasági következményeit.
MTI-Eco, 2012. július 5. csütörtök, 19:19
Fotó: Napi.hu

Az egyszeri díjat - amelynek összegénél többet gazdasági kutatásért csak a közgazdasági Nobel-díj kitüntetettjei vehetnek fel - Lord Simon Wolfson, az eurószkepticizmusáról ismert konzervatív párti brit főrend, a Next divatáruház-hálózat vezérigazgatója hirdette meg.

A pályázatra négyszáznál több dolgozat érkezett; a zsűri végül Roger Bootle-t, a Capital Economics vezérigazgatóját és munkatársait hirdette ki győztesnek csütörtökön.

A 145 oldalas díjnyertes pályamű egyik fő gondolati eleme az, hogy ha valamely euróövezeti tagállam fontolóra veszi a távozást, az előkészületeket teljes titokban kell megtenni, ellenkező esetben ugyanis a helyi bankrendszer összeomlását eredményező súlyos tőkemenekítési folyamat indulhat meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK