A kormány 11 év után hajlandó ismét állami pénzt is beletenni a helyi hivatalok dolgozóinak fizetésemelésébe - derül ki a jövő évi költségvetési javaslatból a Népszava összefoglalója szerint. Az elmúlt négy évben csak saját adóbevételükből költhettek erre a helyhatóságok, illetve tavaly már a gazdagabb önkormányzatoktól beszedett 11 milliárd forintos szolidaritási alapból is jutott erre forrás. Állami pénz nem került a rendszerbe.

A területen működő érdekvédők, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és az önkormányzati szövetségek 2016-óta hangoztatják, hogy az alacsony bérek a helyi hivatalok kiürülésével fenyegetnek. Legalább 30-40 százalékos emelést sürgettek, mert a több mint 36 ezer önkormányzati tisztviselő közül 24 ezren akkor 8 éve nem kaptak egy fillér emelést sem. Most a 11. évnél járunk, a becslések szerint legalább 10 százalékos létszámhiánnyal működnek a hivatalok.

A nagyjából 36 milliárd forintos pluszpénz most sem kizárólag központi forrás, abban jövőre is benne lesz a magas adóbevétellel rendelkező települések 11 milliárdos szolidaritási adója, az állam tehát 25 milliárd forint körüli összeget tesz bele a béremelésbe. A kormány azt a javaslatot valósítja meg, amit a szakszervezetek már 2017-ben megfogalmaztak.

Megszólalt a PM

Az önkormányzati tisztviselők bérét nem központilag szabályoznák: az ő munkáltatójuk az önkormányzat, az önkormányzat dönt a bérekről a törvényi keretek között. A köztisztviselői illetményalap összege 2020-ban nem változik - közölte lapunkkal a cikk megjelenése után a Pénzügyminisztérium (PM).

A tárca szerint az önkormányzati hivatalok köztisztviselőire vonatkozóan ugyanakkor a költségvetési törvényjavaslat továbbra is biztosítja a köztisztviselői illetményalap emelését, melyről az önkormányzatok szabadon dönthetnek. Erre 2017 óta van lehetőség, mellyel az utóbbi években számos település élt is. Az alacsonyabb költségvetésű önkormányzatok számára az illetményalap-emeléséhez pályázati forrás is rendelkezésre áll, ennek köszönhetően idén a települések zömében a köztisztviselők legalább 20 százalékos illetményalap-emelés valósulhatott meg. Ez a forrás jövőre beépül a 2020-as költségvetési törvénybe, amely biztosítja a jogi és pénzügyi feltételeket ahhoz, hogy az emelés lehetősége az önkormányzatok számára jövőre is biztosított legyen.