A dél-afrikai statisztikai hivatal kedden kiadott jelentése szerint a munkanélküliségi ráta 27,1 százalékra, 2003 óta a legmagasabb szintre nőtt július-szeptemberben. Mintegy 5,9 millió ember keresett állást, és ehhez hozzáadódik még 2,2 millió ember, akik már a munkakeresésről is lemondtak.

A tavalyi harmadik negyedévhez képest 1,6 százalékponttal nőtt a ráta, 455 ezerrel emelkedett a munkanélküliek száma.

Huszonkét évvel a fajüldöző rezsim bukása után a munkanélküliség ékesen példázza az országot még mindig megosztó egyenlőtlenségeket, ugyanis a feketebőrűek 30,5 százalékával szemben a fehéreknek csak 7 százaléka küzd az állástalanság problémájával.

A kormány a múlt hét végén bejelentette, hogy szándékában áll egy 3500 randos (234 euró) minimálbér bevezetése. A minden alkalmazottra vonatkozó intézkedéssel az egyenlőtlenségeket próbálja csökkenteni a kabinet.

Az elképzelés fogadtatása nem volt egyöntetű, ugyanis egyes közgazdászok attól tartanak, hogy tovább növelheti a munkanélküliséget a munkaadókra nehezedő terhek miatt.

Az afrikai kontinens legnagyobb gazdasága nehezen növekszik az utóbbi években, mivel csökkent legfontosabb exportcikkei, a nyersanyagok világpiaci ára. Bár a dél-afrikai gazdaság nem került recesszióba 2009 óta, növekedési kilátásai kedvezőtlenek. Idén várhatóan 0,5 százalékkal bővül hazai összterméke (GDP), és a piacok attól tartanak, hogy a nagy nemzetközi hitelminősítők rontják az ország államadós-besorolását a következő hetekben.