Júliusban a holland fogyasztói árak 1997 óta először estek vissza az egy évvel korábbihoz képest - írja a Bloomberg. Az európai harmonizált módszerrel számolt júniusi 1,4 százalékos áremelkedés után az elmúlt hónapban 0,1 százalékkal kerültek az előző év hasonló időszakában mért alá az árak, a hatodik és hetedik hónap közötti árcsökkenés 1,6 százalék volt Hollandiában.

Közben a munkanélküliség két éve nem látott magasságokba szökött az országban, a gázszolgáltatók átlagosan 20 százalékkal csökkentették áraikat. A csökkenő árak hatására növekvő vásárlóerőt azonban az egész eurórégióban az erősödő munkaerő-piaci bizonytalanság fogja vissza. A pénzügyminisztérium várakozásai szerint a második negyedéves gazdasági visszaesés kisebb lesz a megelőző három hónapénál.

A nemzeti módszerrel számolt infláció 0,2 százalékot tett ki júliusban, ez az érték alacsonyabb a Bloomberg által összesített elemzői várakozások 0,7 százalékos értékénél, egyben 1987 december óta nem tapasztalt alacsony szintet jelent.