Tízéves válság jön - pezsgővel búslakodnak

Kilátástalannak látják az olajipar helyzetét a szakma képviselői - derült ki éves kongresszusukon, amelyet Londonban tartottak a szokásos óriási eszem-iszom keretében. Nincs olyan olajtermelő állam, amely hajlandó lenne csökkenteni exportját az árak növelése érdekében.
Napi.hu, 2016. február 13. szombat, 09:07
Fotó: Napi.hu

A világ olajiparának krémje az ágazat borzasztó helyzete miatt nem talált okot az optimizmusra a szakma éves rendezvényén, az International Petroleum Weeken. A résztvevők inkább a sírva vigadás mellett döntöttek - derült ki a Bloomberg tudósításából. A termelők, a finomítók és a kereskedők képviselőinek beszélgetései meglehetősen egyhangú konklúzióval végződtek, azzal, hogy a kilátások sötétek.

A világpiacot elárasztotta az eladatlan olaj, a piaci szereplők további árcsökkenésre számítanak. A termelők nagyon nehéz év elé néznek, és az árak egy évtizeden át alacsonyan maradhatnak - hangsúlyozta a konferencián részt vevő Ian Taylor, a Vitol Group, a világ legnagyobb független olajkereskedő cégének vezérigazgatója.

Sopánkodó vezetők

Az elhúzódó válság egyik oka a kínai gazdasági növekedés lassulása, a másik pedig az, hogy bármilyen komolyabb drágulás nyomán beindul az USA-ban az olajpala-kitermelés, ami visszafordítja az emelkedő trendet. Ma már a finomítók is egyre rosszabb helyzetre számítanak, pedig ezek a cégek eddig a várhatónál jobb nyereségeket könyveltek el.

Az olajipar válsággal néz szembe - sopánkodott Patrick Pouyanne, a Total SA, Európa legnagyobb olajfinomító cégének vezére. Nagyon rosszak a kilátások, az emberek hamarosan a medencéjüket fogják feltöltetni az olcsó olajjal - engedett el egy keserű viccet Bob Dudley, a BP első embere.

Ki fog itt csökkenteni?

A tréfa nem teljesen komolytalan, ugyanis a világ olajipara fokozatosan feltölti az összes hagyományos tárolót, így lassan megéri tartályhajókban raktározni a fekete aranyat. A piac hamarosan az egyessel kezdődő számok világában (a 10-20 dollár/hordós szinten) köthet ki - véli a túlkínálatot látva Jeff Currice, a Goldman Sachs árupiaci szakértője.

Az olaj ára a múlt héten kissé emelkedett, miután olyan hírek terjedtek a piacon, hogy az OPEC és a kartellen kívüli nagy termelők megállapodhatnak a kitermelés visszafogásáról. Ez elég naiv spekuláció volt - derült ki Igor Secsin, az orosz állami óriás, a Rosznyefty vezérigazgatójának szavaiból. Ki fogja csökkenteni a kitermelését? Mexikó, Brazília, Szaúd-Arábia, Irán? - tette fel a szónoki kérdést.


Kevesebb több lenne

A napi olajkínálat 1,7 millió hordóval haladja meg a keresletet. Ha ezt sikerülne csak egymillióval mérsékelni, már az is "ésszerűbb" árakhoz vezethetne - fejtegette Secsin. A Rosznyefty ugyanakkor ugyanazt teszi, mint minden versenytársa: igyekszik megvédeni hagyományos piacait.

Eközben a várakozásokkal szemben az alacsony árak nem szorították ki a termelőket a piacról. A világ olajkitermelése csak 0,1 százalékkal mérséklődött azért, mert egyes cégek tevékenysége veszteségessé vált - derült ki a Wood Makenzie piackutató vállalat becsléséből.

A szakmán belül csak a kereskedőknek megy jól, mert szépen kereshetnek az árak hullámzásán. Biztosak lehetnek benne, hogy ha olcsón vesznek, akkor előbb-utóbb némi haszonnal túladhatnak a portékán, mert a visszaesések között egymást követik a kisebb áremelkedések. Részben ez az oka a tárolóhelyek kimerülésének: sokan spejzolnak az ártüskékre spekulálva.

A rongyrázás a régi

A nagy búslakodás közepette a konferencia résztvevői pezsgőztek, a háttérben pedig jazz kvartett játszott - emelte ki tudósítása végén a Bloomberg. A Kuwait Petroleum Corp. a London exkluzív Mayfair kerületében lévő Four Seasons hotel báltermében adott fogadást - éppen úgy, mint 2014-ben, amikor 100 dollárt adtak a fekete arany hordójáért.

Az asztalokon saslik, osztriga és egy egész sült bárány várta a meghívottakat. A desszertszobában csokoládé-szökőkút csobogott és eperrel megrakott tányérok sorakoztak.

Fontos a jó hangulat

Az azerbajdzsáni állami olajcég, a State Oil Co. sem akart lemaradni a vendéglátásban annak ellenére, hogy az országban tüntetésekhez vezetett a nemzeti valuta gyengülése, amelynek hátterében az olajexport-bevétel visszaesése áll. A cég négy egész sült báránnyal, szusibárral és csokitrüffellel kényeztette több ezer vendégét a Grosvenor House luxusszállodában.

Nem vettünk vissza a fogadásból - mondta Elshad Nassirov, a vállalat marketing- és befektetési részlegének elnökhelyettese. Nem akartuk elrontani a hangulatot - indokolta döntésüket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2016.02.14 09:41

az arabok letörték az árakat, hogy így tegyék tönkre az amerikai palaolajcégeket és a szankcióktól épp megszabaduló ősellenség iránt.

mellékes hatásként tönkremegy oroszország és venezuela is, ennek pedig igencsak öről washington.

norvégia olajtermelése veszteséges lett, mert náluk a tengeri kitermelési költség igen magas,de nem kell aggódni értük, mert ők eddig sem az olajból éltek, az állam eddig is adókból tartotta fenn magát, az olajbevételek zömét pedig megtakarították, különböző alapokba fektették, tehát ők élnek ugyanúgy,mint eddig ,és van egy rakás pénzük.

az arabok pedig jól bírják, ők még 30 dolláros árral is elvannak,olyan olcsó náluk a kitermelés és olyan kicsi a helyi állampolgárságú lakosság az öbölállamokban.
másrészt óriásiak a tartalékaik,ebből évtizedekig képesek elélni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.02.13 22:22

........, a teve bendőjében..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.02.13 22:18

Szegény olajtermelő országok. Vajon hol lennének az olajuk nélkül?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.02.13 10:23

Igaza van az orosznak, nem lesz, mert nem lehet megállapodás.
Nincs meg az olajtermelőkben a bizalom egymás iránt (joggal), hogy be is tartják amit ígérnek. Irán meg végképp bekavarhat, mivel vissza akarja szerezni az elveszett piacait az embargó után.
Vicces, de a szíriai polgárháború (?) ennek a bizalmatlanságnak a katalizátora lehet. Három nagy olajtermelő van benne nyakig és ugye nem egy oldalon, sőt inkább három oldalon.

Az oroszok pedig a kitermelést csak nyáron tudják csökkenteni a szibériai mezőkön, különben lefagynak a kutak, azaz semmit nem tudnak kitermelni. Azaz rugalmatlanok, nehezen tudnak alkalmazkodni a piac igényeihez. Ráadásul az ő kitermelési költségük szállítással együtt is , relatíve a legnagyobb a három érintett közül Szaud Arábia, Irán, Oroszok).
És akkor még Venezuelát nem említettük, ahol a szar felett az olajeladás tartja a csődben álló országot. Még átmeneti kitermelés és bevétel csökkenést sem bírnak ki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html