Tízezer tanár sztrájkolhat a szomszédban

Hétfőtől több mint 10 ezer pedagógus sztrájkolhat Szlovákiában. Eddig ennyien csatlakoztak ahhoz a tiltakozó akcióhoz, amelyet a Szlovák Pedagógusok Kezdeményezése nevet viselő érdekszakszervezet kezdeményezett.
Inforádió, 2016. január 24. vasárnap, 13:30

Pedagógussztrájk csőre töltve. Péntek délig 10670-en csatlakoztak a beígért, határozatlan időre szóló munkabeszüntetéshez, vagyis a szlovákiai pedagógusok nagyjából egynyolcada. A sztrájkba bekapcsolódó tanítók, tanárok száma a hétvégén tovább nőhet, mivel nem közeledtek az álláspontok köztük és a szlovák oktatásügyi miniszter között. Juraj Draxler elmondta, technikailag kivitelezhetetlen, hogy eleget tegyenek a pedagógusok követeléseinek.

A tárcavezető ígéretet tett arra, hogy ha a márciusi parlamenti választások után továbbra is miniszteri poszton marad, mind a bérezésre, mind a pedagógusok folyamatos képzésére vonatkozó követeléseket figyelembe veszi majd a törvények kidolgozásakor. Egyúttal felszólította a szervezetet, fontolja meg a sztrájkra vonatkozó döntését, mivel veszélybe kerülhet a tanulók nevelése és oktatása.

Branislav Koèan, a Szlovák Pedagógusok Kezdeményezésének képviselője azt mondta, többet várt a miniszterrel való egyeztetéstől, szerinte több százezer gyermeket érint majd a sztrájk. Nem pontosította azonban, hány iskola marad zárva hétfőn, ugyanis még zajlik a regisztráció. Koèan tájékoztatása szerint idáig mintegy 600 iskola pedagógusa jelezte részvételi szándékát.

Céljuk nem a munkabeszüntetés, az csupán eszköz, hanem követeléseik teljesítése, amire 2011 óta folyamatosan figyelmeztetik a kormányt. A szervezet idén az oktatásügyi költségvetés 400 millió euróval történő megemelését és általánosan 140, jövőre pedig 90 eurós béremelést követel.

A szlovákiai magyar pedagógusok ugyan egyetértenek a követelésekkel, de azt nehezményezik, hogy a sztrájk kezdeményezői nem szólították meg őket. "Ezt a sztrájkot nem szervezték meg kellőképpen. Gyorsan felvetették az ötletet, és azt mondták, csatlakozzon mindenki, aki tud. Bennünket nem szólítottak meg. A Szlovákiában élő kisebbség bárminemű probléma esetén megszólítja a többségi nemzetet, sajnos visszafelé ez még a mai napig nem működik.

Fájó, hogy nekünk automatikusan kellene csatlakoznunk a sztrájkoz. Nem a tényekkel és a tartalommal van gond, hanem a szervezéssel" - nehezményezte Masszi János a Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség dunaszerdahelyi járási elnöke. Az iskolaigazgató azt is hozzátette, hogy a magyar tanárok a magasabb bérek mellett követelik az anyanyelvi órák számának emelését és a minimális osztálylétszámokra vonatkozó törvény eltörlését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.01.24 13:46

A posztszoc államok garázda új elitje ( már ha ez a szó illik rájuk, de nem ), mindenütt. Magyarorszgon, Szlovákiában és Lengyelországban is, ugyanazt csinálja gátlástalanul: kihasználja, kizsigereli az embereket, tönkreteszi a létkörülményeiket.

Legszívesebben rabszolgákat látnának maguk körül és robotokat, s mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez így is legyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html