Tízmilliárd dolláros állami segítség Dél-Koreában

Japánhoz és Németországhoz hasonlóan Dél-Korea is állami segítséggel ösztönzi a gazdaság növekedését.
NAPI Online, 2008. november 3. hétfő, 08:42
Fotó:

A dél-koreai kormány a tervek szerint jövőre 14 ezer milliárd vont, azaz mintegy 10,8 milliárd dollárt pumpál majd a gazdaságba, hogy kisegítse az országot az elmúlt évtized legsúlyosabb válságából.

A segélycsomag 4,6 ezer milliárd vont szán a regionális infrastruktúra fejlesztésére, 3 ezer milliárdot pedig az adók jelentette terhek enyhítésére, elsősorban a beruházások adókedvezmények kiterjesztésére különítenek el - jelentette be Kang Man Szo pénzügyminiszter. A kedvezmények idén összesen 33 ezer milliárd vont tettek ki - állítja a minisztérium.

A kabinet 1,3 ezer milliárd wont invesztál az állami pénzintézetekbe, hogy a kisebb vállalatok és az exportőrök finanszírozását is biztosítsák. Ezen kívül 1,3 ezer milliárd vont szánnak az alacsonyabb jövedelműek egészségügyi ellátásának javítására, az idősek munkahelyteremtésére és a fiatalabbak munkerőpiaci integrációjára.

A kormány szerint a gazdasági ösztönző csomag egy százalékkal növeli a jövő évi gazdasági növekedést, és csaknem 200 ezer új munkahelyet teremt. Dél-Korea múlt héten rekord mértékben csökkentette irányadó kamatlábát (újabb 25 százalékpontos mérséklést várnak a héten is), a Fed pedig - a világgazdasági válság hatásait enyhítendő - 30 milliárd dolláral segíti a távol-keleti országot.

HOZZÁSZÓLÁSOK