Tízmilliárdokat követel a kormány - megszólalt Rogán

Magyarország először nem kért, hanem cselekedett, 270 milliárd forintot költött határvédelemre, és itt az ideje, hogy "az európai szolidaritás jegyében" Brüsszel fizesse ki ennek a felét - mondta a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az Echo Tv Mélymagyar című műsorában pénteken.
K. Kiss Gergely, 2017. szeptember 2. szombat, 08:53
Fotó: Napi.hu

Rogán Antal fontos kérdésnek nevezte, hogy "miről szól a szolidaritás", mint fogalmazott, Brüsszel szerint csak a bevándorlók szétosztásáról, a magyar kormány szerint pedig a határok védelméről is. Az Európai Unió tagállamainak többsége "nem védelmezi a határokat", Magyarország igen. Felhívta a figyelmet: Magyarországhoz képest Görögország, Olaszország és Bulgária is óriási pénzeket kapott a határvédelemért vagy a bevándorlókkal kapcsolatos kérdések kezeléséért, a görögöknek egymilliárd eurót ítéltek meg - idézi az MTI.

Ehhez képest Magyarország elköltött több mint 800 millió eurót, 270 milliárd forintot a kerítés megépítésére, a határvadászok kiképzésére, az egész védelmi rendszerre. "Először nem kértünk, hanem cselekedtünk" - mondta Rogán, hozzátéve: itt az ideje, hogy "az európai szolidaritás jegyében" ők is fizessék ki ennek a felét. Azt mondta, nem tudja, van-e reális esély arra, hogy Brüsszel fizessen, de az európai vitákban erős érv az is, hogy Magyarország a balkáni útvonal lezárásával védi Európát.

Rogán Antal szerint amikor a brüsszeli terveket hajtják végre, akkor Európában "valójában egy Soros-terv végrehajtása" történik. Hozzáfűzte: "Soros (György) és társulata rengeteg pénzzel" egy ideológiát képvisel, amelynek lényege, hogy meg kell szüntetni Európában az "európai jelleget", el kell jutni addig, hogy Európa "kevert népességű legyen". Ennek a "Soros-tervnek" a végrehajtását meg kell akadályozni - hangsúlyozta -, akárcsak a bevándorlók behozataláról szóló intézményesített mechanizmus bevezetését.

Jelezte: nincsenek nagy elvárásai az úgynevezett kvótaperben várható döntéssel kapcsolatban, hiszen "ismerjük a főtanácsnoki véleményt", amely "egyértelműen a brüsszeli álláspontra helyezkedik a tagállami álláspontokkal szemben".

A Jobbik bérunióról szóló javaslatát ostobaságnak nevezte, az Európai Bizottság elnökére utalva úgy fogalmazott: "aki Junckertől várja a fizetésének növelését, szerintem sokáig várhat", hiszen Brüsszelben mindig "a multik javára döntöttek". Álláspontja szerint a Jobbik ebben a kérdésben is "megtagadja korábbi önmagát és feladja elveit", "semmi mást nem akar, csak hatalmat és pénzt".

 

HOZZÁSZÓLÁSOK