Több 100 ezret szórnak el a lengyelek karácsonykor

A lengyeleknek jobb karácsonyuk lesz mint tavaly, jut pénzük ajándékokra, élelmiszerre, baráti találkozókra és utazásra is.
Barabás Júlia, 2019. november 24. vasárnap, 07:38
Fotó: Napi.hu

Az átlag lengyel 1521 zlotyt (112 ezer forint) költ az ünnepek alatt, ami 5 százalékkal több, mint tavaly - írta a gazeta.pl a Deloitte tanácsadó cég becslését idézve. Az ajándékokra nagyjából 547 zloty megy el, valamivel több mint élelmiszerre (524 zloty).

A költségek maradékát utazásokra fordítják a lengyelek, illetve baráti találkozókra, ezekre 324, illetve 126 zlotyt szánnak. A vásárlók évek óta ugyanazokat a termékeket veszik, azaz kozmetikumokat, parfümöket, illetve könyveket ajándékoznak. A fiataloknál a fentieken kívül nagy népszerűségnek örvendenek a számítógépes játékok. És persze örökzöldek az édességek és az italok is.

Az ajándékokat egyre gyakrabban az interneten veszik meg a lengyelek is, de a hagyományos üzletek továbbra is népszerűek. A leggyakrabban a helyi áruházakban vásárolnak, ezt állítja a megkérdezettek 50 százaléka. Egyharmaduk az internetet választja, és újdonság, hogy a válaszadók 37 százaléka vagy okostelefon, vagy tablet segítségét veszi igénybe. Ez a tavalyihoz képest 10 százalékos növekedés.

HOZZÁSZÓLÁSOK