Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium pénteken közölte, hogy a fogyasztói kiadások havi összevetésben 0,2 százalékkal emelkedtek. Elemzők 0,3 százalékos növekedésre számítottak a decemberi 0,4 százalékos emelkedés után.

A személyi jövedelmek 0,6 százalékkal nőttek januárban, ami az utóbbi 11 hónap legjobb értéke. Elemzők 0,3 százalékot vártak az előző havi 0,1 százalékos növekedés után.

A jövedelmek legfontosabb összetevői, a bérek és fizetések 0,5 százalékkal nőttek januárban, míg decemberben 0,1 százalékkal, novemberben pedig 0,4 százalékkal.

A megtakarítási ráta a decemberi 7,5 százalékról 7,9 százalékra nőtt januárban. A megtakarítások magas szintje azt jelzi, hogy a fogyasztók, ha úgy akarják, növelhetik kiadásaikat anélkül, hogy hitelkártya-adósságukat vagy egyéb hiteleiket emelnék.

Az amerikai hazai össztermék (GDP) majdnem 70 százalékát a személyi fogyasztás adja, így meghatározó súlya van a gazdasági növekedés alakulásában.

A személyes fogyasztási kiadások havi összevetésű árindexe (lényegében a fogyasztói árak változása) 0,1 százalékkal emelkedett a decemberi 0,3 százalék után, összhangban az elemzői várakozásokkal. Éves összevetésben a személyes fogyasztási kiadások árindexe 1,7 százalékra gyorsult januárban, míg elemzők az előző havival megegyező értéket, 1,5 százalékot vártak.

A gyakran változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított index havi szinten 0,1 százalékkal nőtt a decemberi 0,2 százalék után. Éves összevetésben a maginfláció januárban 1,6 százalékra rúgott, gyorsult kissé az ütem a decemberi 1,5 százalékhoz képest.

Elemzők havi szinten 0,2 százalékos, éves összehasonlításban pedig 1,7 százalékos emelkedést vártak. Közgazdászok arra számítanak, hogy az infláció valószínűleg elég alacsony marad, ami mozgásteret nyújt a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-nek, hogy kamatcsökkentést hajtson végre, ha a járvány elkezd károkat okozni az amerikai gazdaságnak. Jelenleg sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy a Fed idén kamatot csökkent, semmint emel.