Egyre kiterjedtebbé válik Csehországban az egzotikus házi kedvencek tartása - derül ki a Radió Praha cikkéből. Az emberek vagy állatszeretetből, vagy státuszszimbólumként laknak együtt sokszor nagyon veszélyes állatokkal. A cseh környezetvédelmi felügyelőség statisztikát készített, amiből minden cseh megtudhatja, kivel lakik esetleg együtt a szomszédja.

Ebből kiderül, hogy jelenleg 173 tigrist tartanak nyilván Csehországban, amelyek közül csak 40 él a hivatalos engedéllyel működő állatkertekben, 133 magánkézben van. A 236 oroszlánból csak 26-nak ad otthont állatkert, a többi a gazdájánál lakik. A 78 leopárdból 43 éli a házi kedvencek irigylésre méltó életét, a 135 pumából csak három lakik állatkertben.

Egyre népszerűbb a tízmilliós országban a kígyók és az egzotikus madarak tartása is. Ennek ékes bizonyítéka, hogy 236 csörgőkígyót és 200 kobrát tartanak otthoni akváriumokban gazdáik - és ezek a regisztrált gyilkos hajlamú vadállatok. Ki tudja mennyien "csöveznek" lakásokban bejelentés nélkül.