Augusztusban 67 006 autót adtak el, ez 6 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva. Júliusban 2,4 százalékkal nőtt az újonnan regisztrált autók száma, ez volt az első hónap, amikor éves szinten emelkedés történt - írta az MTI-eco.

A brit kormány programja alapján jövő márciusig - vagy a 300 millió fontos költségvetési keret kifutásáig - kétezer font (640 ezer forint) kedvezmény jár minden olyan új autó árából, amelyet tíz évnél idősebb - 1999 augusztusa előtt üzembe helyezett - személyautók vagy 3,5 tonnánál nem nagyobb furgonok becserélésével vásárolnak. A kedvezményből ezer fontot a kormány áll, a másik ezer fontot a kereskedők adják.

Jól teljesített Németországban is a kormány által elindított roncsprémium program, amelynek kerete szerdán ürült ki. Az új autók vásárlásának támogatására a kormány két részletben összesen 5 milliárd eurót bocsátott rendelkezésre, az alap azonban - amelyet eredetileg az év végéig kívántak életben tartani - szerdára elfogyott. A statisztika szerint csaknem 2 millió autót cseréltek le a program keretében.

Augusztusban 28,4 százalékkal nőtt a regisztrált új autók száma Németországban tavaly augusztushoz képest, és elérte a 275 ezret, ez azonban júliushoz képest 19 százalékos csökkenés.

Az amerikai autóipar is pozitív hónapot zárt augusztusban, szintén a roncsprémiumnak köszönhetően. Az Egyesült Államokban 1,3 millió új autót adtak el, 30 százalékkal többet, mint júliusban. Éves bázison 2007 október óta az augusztusi volt az első havi növekedés. Mindamellett elemzők rámutattak: szeptemberben már ismét lassulás következhet a roncsprémium program kifutása miatt.