BUX
37350

Több időt kapnak a görögök az adósság visszafizetésére

Az EU és az IMF öt évvel meghosszabbíthatja Görögországnak az adósság-visszafizetés időszakát - jelentette a Reuters egy szombati görög lapban idézett IMF-forrásra hivatkozva.

NAPI, 2010. november 27. szombat, 19:28

Megvan a lehetősége annak, hogy a hitel visszafizetésének időszakát 6 évről akár 11-re emeljük - mondta Poul Thomsen, az IMF görög mentőcsomagjáért felelős tisztviselője a Realnews lapnak adott interjújában.

Az IMF, az EU és görög illetékesek már többször megvitatták annak lehetőségét, hogy a Görögországnak megítélt 110 milliárd eurós hitelkeret visszafizetésének futamidejét meghosszabbítsák. Ez az első alkalom azonban, hogy egy IMF-es tisztviselő konkrétan ki is jelentette, mennyivel lehetne meghosszabbítani a hiteltörlesztést, miután Görögország 2013-ban megkapja az utolsó részletet is - írja a Reuters.

A hírügynökség szerint a legkritikusabb az első két év, amikorra az EU és IMF hitelek törlesztésének nagy része esik. A jelenlegi törlesztési ütemezés szerint Görögország bruttó hiteligénye 70 milliárd euró fölé ugrik 2014-15-ben a 2011-13-as 55 milliárd eurós szintről.