Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EP a strasbourgi plenáris ülésen szerdán szavazott a 2012-es büdzsére vonatkozó módosító indítványairól. Az így elfogadott álláspontot képviseli a parlament tárgyalódelegációja az uniós tagországok kormányait képviselő Európai Tanáccsal folytatandó egyeztető tárgyalásokon.

A szavazás után kiadott közleményében Surján László (KDNP) jelentős sikernek nevezte, hogy számos magyar érdeket képviselő módosító indítványt is elfogadtak. Részben ennek köszönhetően a kohéziós politika lehet a 2012-es költségvetés nyertese. A magyar képviselő javaslatai alapján - derül ki a közleményből - a régiós felzárkóztatásban 2012-ben figyelmet kapnak az intraregionális különbségek is.

Az EP a mezőgazdasági kiadások keretét 58 milliárd euróra emelné. Surján László kiemelte az uniós iskolatejprogramra szánt 90 millió eurós keretet, valamint azt, hogy az iskolagyümölcs programra 26 millió euróval, a borszektornak 20 millió euróval adna többet az EP, mint a Tanács. A zöldségtermelők megsegítésére 250 millió euró többletforrást mozgósítanának.

A plenáris vitában felszólalva Herczog Edit (MSZP) úgy fogalmazott: "lehet, hogy nincs több pénzünk, de az biztos, hogy több Európára van szükségünk, erősebb belső piacra, több szolidaritásra, több regionális támogatásra és több növekedésre". Kiemelte azt is, hogy az uniós költségvetés nem költség, hanem befektetés a jövőbe, amely új foglalkoztatást is teremthet az Európai Unióban.

Felszólalt a vitában Bokros Lajos (MDF) is, aki frakciója nevében is beszélve kifogásolta, hogy az EP jelentősen növelni kívánja a kiadásokat. Ezt szerinte a közvélemény sem támogatja, hiszen nem veszi tekintetbe a nemzetközi válság miatt szükséges gazdasági szigort. Hozzátette: képviselőcsoportja támogatja azokat az emeléseket, amelyek a jövőbe való befektetések minősülnek, de cserébe csökkentést javasol már területeken.