A 2017 júliusában kezdődő pénzügyi évben a kormány úgy próbál népszerűségének csökkenése ellen küzdeni, hogy közben megőrizze a hitelminősítőknél a legjobb államadósnak járó besorolást - írja az MTI.

"Ez egy hiteles program, amelyet megengedhetünk magunknak, az egyenlőség, a biztonság és a lehetőségek elveinek alapján" - hangoztatta Scott Morrison pénzügyminiszter, aki azt ígérte, hogy 2020/2021-ben újra többlettel zár majd a költségvetés, szemben a következő évre tervezett 29,4 milliárd ausztrál dolláros (19,8 milliárd amerikai dollár) hiánnyal.

A canberrai kormány milliárdokat szán a foglalkoztatottság növelésére és a kulcsfontosságú szolgáltatások biztosítására. Így például 5,3 milliárd ausztrál dollárt irányzott elő egy második repülőtér építésére Sydneyben. A nyitás tervezett dátuma 2026. A Brisbane és Melbourne közötti vasúti árufuvarozási vonalra 8,4 milliárd ausztrál dollárt akarnak költeni, de további milliárdok jutnának más közúti és vasúti projektekre is. A védelmi tárca kiadásai 6 százalékkal, 34 milliárd ausztrál dollárra nőnek, és a rendőrség is több pénzt kap.

A kormány intézkedéseket tesz annak érdekében is, hogy elérhetőbbek legyenek az ingatlanok. Az alacsony kamatoknak is köszönhetően az utóbbi években az egekbe szöktek a lakásárak, így a háztartások nagyon eladósodtak. A kormány egyebek között telkeket adna lakásépítésekhez, csökkentené az első ingatlan megvásárlására szánt megtakarítások adóját és tovább szigorítaná a külföldiek ingatlanvásárlását.

A kiadások részbeni finanszírozására a kormány azt tervezi, hogy az öt legnyereségesebben működő banktól 6,2 milliárd ausztrál dollár különadót szed be a következő négy évben. A külföldi munkaerő foglalkoztatói is újabb teherrel számolhatnak: a határozott idejű munkavállalásra feljogosító vízummal rendelkezők után évente 1800 ausztrál dollárt, a határozatlan idejű vízum birtokosai után pedig 5000 ausztrál dollárt fizethetnek majd.