Több mint három éve nem látott gyenge adat érkezett Németországból

Szeptemberben több mint három éves mélypontra esett a német szolgáltató szektor aktivitását nyomon követő Markit beszerzésimenedzser-index értéke. Bár a feldolgozóiparban augusztushoz képest nőtt az aktivitás, a szolgáltató ágazat gyenge teljesítménye lehúzta az összesített mutatót. A francia Markit beszerzésimenedzser-indexek viszont rendre felülmúlták a várakozásokat: a feldolgozóipar aktivitása 6 hónapja, a szolgáltatói szektoré 15 hónapja nem volt ilyen magas.
portfolio.hu, 2016. szeptember 23. péntek, 10:34
Fotó: Reuters

Szeptemberben - az előzetes adatok alapján - a német Markit feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értéke az augusztusi 53,6 pontról 54,3 pontra emelkedett, ami meghaladta a Reuters által megkérdezett elemzők 53,1 pontos konszenzusát. Ez az idén júniusi értéket leszámítva bő két és fél éves csúcs, ami újabb bizonyíték arra, hogy a német feldolgozóipar aktivitása az év eleji sok éves mélypontja óta tartósan javuló tendenciát mutat - írja a Portfolio. .

Pozitív meglepetést okozott a francia feldolgozóipari Markit mutató is. Az index értéke 48,3 pontról 49,5 pontra nőtt, és bár ez még mindig az 50 alatti, zsugorodást jelző tartományban van, 6 hónapos csúcsot jelentett, mindezt úgy, hogy az elemzők nem számítottak javulásra az ősz első hónapjában.

Aggasztóbb fejlemény, hogy szeptemberben - a feldolgozóiparral ellentétben - tovább romlott a német szolgáltatói szektor helyzete: a Markit-index értéke 51,7 pontról 50,6 pontra esett, ilyen gyenge aktivitást utoljára 2013 nyarán mért a cég. Az ágazat vérszegény teljesítménye az összesített német Markit beszerzésimenedzser-index értékét is 16 hónapos mélypontra lökte, ami intő jel a harmadik negyedéves GDP-növekedést illetően.

A francia szolgáltatói szektor viszont - magához képest - kirobbanó formában van. A Markit által készített aktivitási mutató 52,3 pontról 54,1 pontra, 15 hónapos csúcsra ugrott, rácáfolva a nem éppen optimista elemzőkre. Érdekes jelenség, és rég nem volt rá példa, hogy míg a német szolgáltató szektor kilátásai az elmúlt 2 hónapban jelentősen romlottak, addig a francia ágazat harmadik hónapja szárnyal.

A német szolgáltatói szektor szenvedése az egész euróövezetet magával húzta. Bár az övezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index 51,7 pontról 52,6 pontra való emelkedése felülmúlta a várakozásokat, a szolgáltató ágazat vállalatainak aktivitása 21 hónapos mélypontra (52,1 pont) esett. A Markit Intézet becslései szerint a harmadik negyedéves BMI-k 0,3 százalékos GDP-bővülést vetítenek előre az euróövezetre nézve.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

HauserArnold, 2016.09.23 10:41

Lehagyjuk őket.

A legerősebb ipari ország a miénk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html