Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) pénteken közölt adatai szerint éves összevetésben az euróövezetben 2,5 százalékkal, az EU-ban pedig 2,7 százalékkal nőtt az óránkénti munkaerőköltség július-szeptemberben - írja az MTI. A második negyedévben az eurózónában 2,3, az unióban pedig 2,7 százalékos emelkedést mértek.

A munkaerőköltség két fő alkotóeleme közül a bérek és keresetek a 19 tagú euróövezetben 2,2 százalékkal, a 28 országot számláló unióban pedig 2,7 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben. A másik összetevő, a nem bérjellegű költségek - köztük a munkáltatói társadalombiztosítási hozzájárulás - 3 százalékkal, illetve 2,4 százalékkal kúsztak feljebb.

A második negyedévben az euróövezetben a bérek és keresetek 2,1 százalékkal, a nem bérjellegű költségek pedig 3 százalékkal nőttek, míg az EU-ban 2,8 százalékos, illetve 2,7 százalékos emelkedést mértek.

Éves összehasonlításban Romániában emelkedett legnagyobb mértékben, 13,9 százalékkal az óránkénti munkaerőköltség július-augusztusban, a második helyezett Lettországban 13,2 százalékkal, majd Litvánia következik 10,7 százalékkal, Magyarország pedig 9 százalékkal a negyedik.

A legkisebb növekedést Belgium (1,2 százalék), Portugália (1,5 százalék), valamint Málta és Finnország (1,6 százalék) könyvelhette el.