Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az euróövezeti országok (Ausztria, Belgium, Ciprus, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia) állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozójához igazított közlés szerint az EBA 70 bankos mintát alapul véve végezte számításait.

A csúcstalálkozón - még 27-es körben, tehát az euróövezeten kívüli EU-tagországok részvételével - 9 százalékban határozták meg azt a tőkemegfelelési küszöböt, amelyet a kiemelt pénzintézeteknek jövő nyárig el kell érniük.

Az EBA szerint a görög bankoknak összesen 30 milliárd, a spanyoloknak több mint 25 milliárd euróra lesz szükségük. A francia, a portugál és a német bankágazat egyenként 10 milliárd alatti feltőkésítésre szorul. Az ír pénzintézetek ugyanakkor várhatóan plusztőke nélkül is teljesítik a célkitűzést.

A hatóság megerősítette a csúcsértekezlet azon döntését, hogy a bankoknak elsősorban saját erőből, a magánpiacokról, osztalékok visszatartásával kellene szert tenniük a pótlólagos forrásokra.

Közleményt adott ki szerda éjjel a washingtoni székhelyű, Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) ügyvezető igazgatója, Charles Dallara is, aki szintén a csúcstalálkozó helyszínén, Brüsszelben tartózkodik. Ebben azt jelezte: nincs még megállapodás arról, hogy az ágazat milyen nagyságú görög adósság leírását fogadja el. Hozzátette, hogy az intézet nyitott maradt a megállapodás keresésére.

Korábban arról érkeztek jelzések, hogy az IIF bizonyos feltételekkel elfogadná az adósság 50 százalékos leírását. Egy nemzetközi jelentés szerint mindazonáltal 60 százalék lenne az ideálishoz közel álló megoldás.