Bár az előzetes tárgyalások alapján Ciolos inkább a Klaus Iohannis államfőhöz közel álló jobbközép Nemzeti Liberális Pártra (PNL) támaszkodhat a parlamentben, a PSD felé tett gesztusként értékelhető, hogy a szociáldemokrata párt elnökéhez közel álló Vasile Dancu szociológust jelölte az egyik kormányfő-helyettesi posztra, a regionális fejlesztési minisztérium élére. Dancu 2000 és 2003 között (a kisebbségekért is felelős) tájékoztatási miniszter volt a Nastase-kormányban, 2004-től 2008-ig pedig a PSD szenátora. Azóta nem vállalt politikai tisztséget, jelenleg az IRES közvéleménykutató cég elnöke, azonban médiaértesülések szerint Liviu Dragnea, a PSD elnöke rendszeresen konzultál vele aktuálpolitikai kérdésekben.

A másik miniszterelnök-helyettes Costin Grigore Borc, a gazdasági tárca várományosa, Radu Vasile egykori kereszténydemokrata kormányfő volt kabinetfőnöke lenne, aki az utóbbi másfél évtizedben üzleti karriert futott be. Az energetikusi oklevéllel rendelkező Borc a 90-es évek elején a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNTCD) volt elnökének, Corneliu Coposunak a személyi titkáraként került a politikába, később egy amerikai egyetem doktorandusza és tanársegédje volt, az utóbbi 15 évben pedig egy építőanyagot forgalmazó cégcsoport szerbiai, majd romániai vállalatát vezette.

A külügyminiszteri posztra Lazar Comanescut, az államfő külügyi tanácsadóját jelölte Ciolos. Comanescu 2008-ban a Tariceanu-kormány idején néhány hónapig volt már külügyminiszter. Több mint négy évtizede dolgozik különböző tisztségekben a román diplomáciában, 2009-től 2014-ig Románia berlini nagykövete volt.

A várakozásoknak megfelelően Ciolos egy másik karrierdiplomatát, Minhea Motoc jelenlegi londoni nagykövetet hív haza a védelmi tárca élére, a belügyminisztérium vezetését pedig Petre Toba főfelügyelőre, a román rendőrség jelenlegi főnökére bízná.

Az igazságügy-miniszteri posztra Cristina Gusethet, a Freedom House Románia civil szervezet igazgatóját jelölte, a pénzügyminiszteri tisztségre pedig Anca Paliu Dragut, az Európai Bizottság szakértőjét, aki korábban 11 évig a Nemzetközi Valutaalap romániai és bulgáriai kirendeltségén dolgozott.

A 22-tagú Ciolos-kabinet tagjainak egyharmada nő. Magyar név nem szerepel a szakértői kormány listáján. A miniszterjelölteket hétfőn és kedden hallgatják meg a parlamenti bizottságok, az új kormány beiktatásáról pedig várhatóan kedd délután szavaz a román törvényhozás.

Frissítés: Ciolos lecserélte egyik miniszterjelöltjét, aki korábban alsónadrágban pózolt

Alig néhány óráig volt a román egészségügyi miniszteri poszt várományosa vasárnap Andrei Baciu szívsebész: Dacian Ciolos kijelölt miniszterelnök rögtön mást jelölt helyette, amikor az interneten olyan fotókat kezdtek terjeszteni Baciuról, amelyeken egy szál alsónadrágban pózolt. Bár Ciolos külföldi tapasztalatokkal rendelkező "kórházi menedzsmentben is" otthonos fiatal sebészként mutatta be a miniszterjelöltjét, önéletrajzából hamar kiderült, hogy a jóképű, 29 éves orvos alig négy éve végezte el az egyetemet, a szívsebészeten még csak gyakornoki szerep jutott neki, a róla készült fotók alapján pedig inkább szívtiprónak, mint szívsebésznek tűnik.

A betegjogi alapítványt is működtető Baciu felívelő kormányzati karrierjét nem is annyira a szakmai alkalmasságát megkérdőjelező egyetemi professzorok és kórházigazgatók méltatlankodása törte derékba, hanem a bulvársajtó, amely kiderítette, és be is mutatta, hogy még fiatalabb korában férfi fehérneműt reklámozó fotómodellként egészítette ki jövedelmét.

A román politikában nem Baciu lett volna az első kormánytag, aki fiatalon a modellszakmába is belekóstolt: Calin Popescu Tariceanu volt kormányfő és szenátusi elnök is pózolt annak idején egy divatlapnak, de ez még a 70-es években történt, és rajta több ruha volt. Az újságírók egy része megpróbálta védelmébe venni Baciut, azt kérték társaiktól, hogy ne a látszat alapján ítélkezzenek és legalább várják meg, amíg megszólal. A kijelölt miniszterelnök azonban nem akart kockáztatni: még mielőtt a parlamenti meghallgatásra került volna sor, visszavonta Baciu jelölését.

Dacian Ciolos második nekifutásra a 39 éves Patriciu Achimas-Cadariut, a kolozsvári onkológia igazgatóját jelölte a bukaresti egészségügyi miniszteri posztra. Az új román kormány beiktatásáról várhatóan kedden szavaz a bukaresti parlament.