Az unió statisztikai hivatala pénteken közölte, hogy az EU 28 tagállamában az év első három hónapjában 0,2 százalékkal csökkent a háztartások fogyasztása, szemben a múlt év utolsó negyedében regisztrált 0,2 százalékos növekedéssel.

A háztartások egy főre jutó reáljövedelme ugyanakkor szerény mértékben emelkedett, de a növekedés üteme 0,1 százalékra mérséklődött az előző negyedévi 0,2 százalékról.

Az euróövezetben a háztartások egy főre jutó reáljövedelme 0,2 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző negyedévi 0,1 százalékos csökkenéssel szemben. A háztartások egy főre jutó fogyasztása reálértékben nem változott, míg a múlt év utolsó három hónapjában még 0,1 százalékkal emelkedett.

Bár nyáron hagyományos visszaesik a belföldi fogyasztás, amelyet a turizmus bevételei sem feltétlenül korrigálnak a mostani jelentés nem jó hír. A legtöbb európai jegybank - így a magyar is - a gazdasági növekedésben egyre inkább számol azzal, hogy a 2008-as válság hatásainak elmúlásával élénkül majd a fogyasztás, amely a gazdaság motorjává válik.