Több pénze van, de kevesebbet fogyaszt az átlag európai

Az első negyedévben csökkent a háztartások fogyasztása az Európai Unióban, annak ellenére, hogy jövedelmük lassuló ütemben ugyan, de nőtt - írja az MTI az Eurostat adatai alapján.
Szász Péter, 2017. július 28. péntek, 11:44
Fotó: Napi.hu

Az unió statisztikai hivatala pénteken közölte, hogy az EU 28 tagállamában az év első három hónapjában 0,2 százalékkal csökkent a háztartások fogyasztása, szemben a múlt év utolsó negyedében regisztrált 0,2 százalékos növekedéssel.

A háztartások egy főre jutó reáljövedelme ugyanakkor szerény mértékben emelkedett, de a növekedés üteme 0,1 százalékra mérséklődött az előző negyedévi 0,2 százalékról.

Az euróövezetben a háztartások egy főre jutó reáljövedelme 0,2 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző negyedévi 0,1 százalékos csökkenéssel szemben. A háztartások egy főre jutó fogyasztása reálértékben nem változott, míg a múlt év utolsó három hónapjában még 0,1 százalékkal emelkedett.

Bár nyáron hagyományos visszaesik a belföldi fogyasztás, amelyet a turizmus bevételei sem feltétlenül korrigálnak a mostani jelentés nem jó hír. A legtöbb európai jegybank - így a magyar is - a gazdasági növekedésben egyre inkább számol azzal, hogy a 2008-as válság hatásainak elmúlásával élénkül majd a fogyasztás, amely a gazdaság motorjává válik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2017.07.28 12:36

Helyes. Jelszó: takarékosság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html