Az Európai Bizottság (EB) azt javasolja, hogy annak az állami támogatásnak a felső határát, amit mezőgazdasági vállalkozásoknak lehet adni a bizottság előzetes értesítése nélkül a következő három évben, emeljék meg a jelenlegi 15 ezer eurós összegről 25 ezer euróra.

Az úgynevezett "de minimis" támogatást válságok idején használják átmeneti likviditási nehézségek áthidalására; a támogatás gyorsabb reakciót tesz lehetővé abban, hogy segítsék az agrárvállalkozásokat a krízishelyzetek kezelésében.

A javaslattal a tagállamok kérésére állt elő a brüsszeli testület - jegyzi meg a közleményében az EB.

Annak érdekében viszont, hogy a támogatás ne okozzon piaci torzulásokat, további intézkedéseket is javasol a testület: egyetlen agrárszektor támogatása sem haladhatja meg a nemzeti "de minimis" támogatás teljes összegének 50 százalékát.

Ez az intézkedés a bizottság szerint egyszerűsíti a támogatási rendszer ellenőrzését, a szubvenciók felhasználását és kiosztását. A bizottság 2018 április 16-ig várja a tagállamoktól a visszajelzéseket ebben az ügyben, a javaslatot pedig a konzultáció eredményei fényében a nyáron fogadhatja el a bizottság - derül ki az Európai Bizottság közleményéből.

Képünk forrása: Shutterstock