Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Franciaország azt javasolja, hogy a befektetés és a munkahelyteremtés érdekében alkalmazzák a költségvetési szabályokat" - fogalmazott a francia elnök két nappal a csütörtök-pénteki uniós találkozó előtt Herman Van Rompuyhoz, az Európai Unió elnökéhez intézett levelében, amelyet a Le Monde című napilap kedd délután megjelent számában ismertetett. "Arról van szó, hogy teljesen ki kell használni (a költségvetési) rugalmasságot, jobban tekintetbe véve a tagállamok által megindított reformokat és a gazdasági helyzetüket" - tette hozzá Hollande.

A francia államfő "a nemzeti gazdaságpolitikák és költségvetések jobb összehangolását" javasolja. "A tagállamoknak egymás között, valamint az Európai Bizottsággal és az Európai Központi Bankkal is alapvető párbeszédet kell folytatniuk ebben a témában" - hangsúlyozta.

Párizs szerint az a cél, hogy "kiegyensúlyozottabb költségvetési politikát lehessen biztosítani az euróövezetben és a nemzeti döntéseknek a teljes Európát érintő következményeit meg lehessen vitatni annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az, hogy a párhuzamosan folyó versenyképességi politikák az alacsony inflációs helyzetet meghosszabbítsák, amely az adósságenyhítési erőfeszítésekre is kihat".

Hollande levele néhány órával Matteo Renzi olasz miniszterelnöknek a római parlamentben elhangzott hasonló tartalmú beszéde után vált ismertté. Az olasz kormányfő úgy véli, hogy "Európa vagy sebességet vált vagy lehetetlen lesz növekedést biztosítani a munkanélküliség csökkentésével".

A kilenc uniós ország baloldali vezetőjének szombati párizsi egyeztetése után Renzit követve Hollande is megpróbál nyomást gyakorolni annak érdekében, hogy a csütörtöki csúcstalálkozón a stabilitási és növekedési paktum költségvetési szabályainak szigorú betartását hangoztató német állásponttal szemben érvényesülhessen az olasz-német kezdeményezés.

Róma és Párizs nem kéri az EU-ban megengedett 3 százalékos költségvetési deficit arányának megváltoztatását, de már több ízben annak rugalmasabb alkalmazására szólítottak fel. A különbség annyi, hogy amíg Renzi radikálisabb változtatást szeretne, a francia elnök egy szociálisabb és rugalmasabb Európa érdekében a fokozatos átmenet híve. Hollande egyébként a nemzeti szociális politikák jobb összehangolását is szeretné a 28 tagállam között, például az európai minimálbér és a társasági adó minimálszintjének bevezetésével.