Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ausztriában több, mint százezer magyar dolgozik, őket és családtagjaikat közvetlenül érinti, hogyan alakul az osztrák nyugdíjjogosultságuk - írja elemzésében Farkas András szakértő. Az ottani rendszerben az első nyugdíj bruttó összegének el kell érnie el az utolsó aktív bruttó kereset 80 százalékát, feltéve, hogy a nyugdíjas legalább 45 évi biztosítási idővel rendelkezik és betöltötte a 65 éves korhatárt.

Az öregségi nyugdíj igényléséhez a korhatár betöltése mellett legalább 180 biztosítási hónap (15 biztosítási év) megléte szükséges és e 180 hónapból legalább 84 hónapot (7 évet) keresőtevékenységgel kell megszerezni. Az állami nyugdíjrendszer 2014 óta az egyéni nyugdíjszámlákra épül, a nyugdíjat - a keresetekhez hasonlóan - évi 14 alkalommal fizetik.

Minden biztosított és a foglalkoztató egységes mértékű nyugdíjjárulékot fizet, amelynek mértéke jelenleg összesen a bruttó kereset 22,8 százaléka (a munkavállaló 10,25, a munkáltató 12,55 százalékot fizet). A járulékfizetési felső határa - ez az amit a magyar kormány eltörölt utat nyitva a nagyon magas nyugdíjak előtt - 2019-ban havi 5220 euró (1,6 millió forint). Idén a havi 446,81 eurót (140 ezer forint) meg nem haladó összkereset járulékmentes - az ilyen alacsony keresettel rendelkező személyek (marginális foglalkoztatásban állók) az osztrák társadalombiztosítás rendszerében nem biztosítottak, de külön biztosítást köthetnek.

A nyugdíjszámlák rendszere azt is lehetővé teszi, hogy a szülők osztozzanak a gyermekneveléssel szerezhető biztosítási időtartamok során a dolgozó szülő által szerzett jóváíráson, hogy a gyermekével otthon maradó szülő leendő nyugdíjának összege ne csökkenjen túlzott mértékben. Egy kompenzációs rendszerrel biztosítják a minimális nyugdíjat, ami idén az egyedülálló nyugdíjasok esetén 933,06 euró/hó, a pároknak 1398,97 euró/hó. Az éves nyugdíjemelés a magyar rendszerhez hasonlóan csak az infláció függvénye, de ennek méltánytalanságát enyhíti, hogy sávosan változik a növelés, illetve egyes sávokban százalékos, más sávokban meghatározott euróösszegű az emelés.