BUX
38971

Több százezer román maradhat munkanélkül Spanyolországban

A Spanyolországi munkaerőpiaci korlátozások miatt akár félmillió román állampolgár kerülhet az utcára

Túrós-Bense Levente, 2011. augusztus 19. péntek, 09:52

A Spanyol kormány hazudott, amikor azt állította, hogy az országban lévő román vendégmunkásokat nem érintik a munkaerőpiacot érintő, nemrég bevezetett korlátozások - állítja a román vendégmunkások érdekképviseleteit tömörítő szervezet (FADERE) Az egyesület szerint a Spanyolországban dolgozó román állampolgárok több mint 50 százaléka, azaz mintegy 450 ezer ember számára lesz lehetetlen munkát vállalni a július 22-én életbe lépett új jogszabályok szerint, mivel hivatalosan sehol nincsenek nyilvántartva.

Azokat, akiket korábbi állásukból elbocsátottak és a törvény által előírt 15 napon belül nem regisztráltatták magukat a munkaügyi hivatalokban elveszítették munkavállalási engedélyeiket, állítja a FADERE. A közlemény szerint azok is így járnak, akik bár korábban munkanélküli státuszba léptek viszont nem vettek részt a háromhavonta esedékes felülvizsgálaton, mint ahogy azok is, akik feketén dolgoztak. A vendégmunkások nagy többsége a nyár jelentős részét Romániában tölti, ez idő alatt viszont kikerülnek a nyilvántartásokból, hogy ne kelljen adókat és járulékokat fizetni, a korlátozások után ezek az emberek sem térhetnek már vissza spanyolországi munkahelyükre - állítják az érdekképviselet szakemberei.

Az Európai Bizottság (EB) a múlt héten engedélyezte Spanyolországnak, hogy ideiglenesen bezárja munkaerőpiacát a vendégmunkások, így a románok előtt. A korlátozások minden szektorra és régióra vonatkoznak és 2012. december 31-éig lesznek érvényben. A spanyol hatóságok a szigorítás szükségességét a magas munkanélküliséggel indokolták, megígérték ugyanakkor, hogy az ideiglenes intézkedések nem érintik a jelenleg már Spanyolországban dolgozó román munkások helyzetét.Hivatalos adatok szerint mintegy 2,7 millió román állampolgár dolgozik külföldön, a Soros alapítvány ugyanakkor közel hárommillióra mások meg 3,5-4 millióra becsüli az emigránsok számát.

A világbank adatai szerint az eperszedőknek gúnyolt munkások 2005 és 2010 között több mint 32 milliárd eurót küldtek Romániába, a Soros alapítvány számításai szerint ez az összeg 10 év alatt meghaladta a 100 milliárd eurót. A legtöbb román állampolgár Olaszországban és Spanyolországba telepedett le, elsősorban az ingatlaniparban és a mezőgazdaságban alkalmazták őket előszeretettel. Az EB jelentése szerint a válság kirobbanása óta a Spanyolországban dolgozó román vendégmunkások 30 százaléka vált munkanélkülivé, a dél-európai ország munkanélküliségi mutatója pedig 21 százalék fölé emelkedett. A bukaresti statisztikákban eközben alig van állástalan, az áprilisi 8,1 százalékos munkanélküliségi adat májusra már 5,4 százalékra csökkent, noha az euróövezet tagállamaiban az állástalanok aránya 9,9 százalék.