Több tiszteletet - ezúttal nem a magyarok követelik

Az Standard & Poor's pénteken leminősítette az olasz államadósságot, tegnap Angela Merkel kritizálta az olasz és a francia kormányt, amiért azok nem haladnak a kellő ütemben reformintézkedéseikkel. Az olaszok nem értenek egyet a hitelminősítő megállapításaival, s több tiszteletet követelnek Angela Merkeltől, a franciák szerint a német kancellárnak saját problémáikkal kellene foglalkoznia.
Napi.hu, 2014. december 8. hétfő, 17:39
Fotó: Reuters

Meglehetősen idegesen reagáltak a francia és az olasz kormányzat tisztségviselői a hétvégi fejleményekre, az olasz államadósság leminősítését követően Angela Merkel német kancellár jegyezte meg, hogy az amit a két ország eddig letett az asztalra, nem elég.

Sandro Gozzi, EU ügyekért felelős olasz államtitkár szerint - a Reuters tudósítása alapján - sajnálatos, hogy az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi által bevezetett reformokat nem tartják nem elégségesek. Az olasz kormány sohasem vette magának a bátorságot arra, hogy megjegyzéseket tegyen egy másik európai uniós tagállamra, ugyanezt a tiszteletet kérjük Németországtól is - áll közleményében. Talán Merkel kancellárnak inkább a németországi belső keresletre, a beruházások hiányára és saját egyensúlytalanságaikra kellene fókuszálnia. Ezek olyan kérdések, amelyben Európa már régóta vár Berlinre, hogy megtegye a szükséges lépéseket, s sajnos ez eddig nem történt meg - tette hozzá.

A francia pénzügyminiszter, Michel Sapin egy francia tévéműsorban úgy vélte, Merkel vitatott megjegyzései inkább saját pártja tagjainak szóltak, a német kereszténydemokraták ugyanis ezen a héten tartanak kongresszust Kölnben. Mi, Franciaországban azért hajtunk végre reformokat, mert azok szükségesek, s nem pedig azért, hogy az Európai Unió vezetőinek tetszését elnyerjük. Németországnak is megvannak a saját problémái, a rossz állapotban lévő közúthálózattól kezdve az alacsony születési rátáig - tette hozzá. A német népesség minden évben csökken. Épp ezért 10-20 éves időtávon mi jobb helyzetben leszünk, mint Németország. Németország jelenleg pont azért van kedvezőbb helyzetben mint mi, mert 10 évvel ezelőtt reformokat hajtottak végre - mondta Sapin.

Egy lépésre a bóvlitól

Az olasz kormány nem csak Merkel vasárnapi, Die Weltben megjelent interjújára reagált idegesen, hanem az Standard & Poor's péntek esti lépésére is. A hitelminősítő az olasz államadosság kockázati besorolását az eddigi "BBB"-ről "BBB-"-ra rontotta, ez a befektetési kategória legalsóbb foka, s innen már csak egy lépés a bóvli besorolás. A hitelminősítő szerint a gyenge gazdasági növekedés és a rossz versenyképesség miatt kétséges, hogy fenntartható pályán marad-e az ország magas államadóssága.

A romló besorolás mellé az S&P egyelőre stabil kilátásokat rendelt, a lépés azonban így is meglepte a piacot, hiszen a hitelminősító utoljára júniusban erősítette meg az ország besorolását, s az olasz államkötvények hozama is igen alacsony szinten járt, nem kis részben az ECB által várt kvantitatív lazítási várakozásoknak köszönhetően. A döntéshez fűzött elemzés szerint az olasz gazdaság jövőre csak 0,2 százalékos mértékben lesz képes növekedni, s a 2014-2017 periódusban az átlagos éves növekedés mértéke mindössze 0,5 százalékos lesz.

A Reuters és a Dow Jones tudósítása szerint az olasz kormány visszautasította a Standard & Poor's megállapításait, s közölték, ők nem osztják a hitelminősítő által megfogalmazott aggodalmakat. Pier Carlo Padoan olasz gazdasági miniszter szintén a Die Weltnek adott interjút. Ebben kifejtette, az olasz kormány által eddig végrehajtott reformprogramnak pozitív volt a fogadtatása, még akkor is, ha megfogalmazódtak bizonyos kétségek azzal kapcsolatban, milyen gyorsan lesznek meg ennek a kívánt eredményei.

Nagyon elkötelezettek vagyunk a reformprogramunk végigvitelének irányába, ezt mutatja a munkaerő piaci reformokat érintő intézkedések elfogadása is. Pont ezért nem osztjuk az aggodalmakat, s a reformok sebességével kapcsolatos kifogások többé nem indokoltak. Számos fontos lépést, a munkaerő piac és az adózási rendszer átalakítását már megtettünk, s a többi változás is folyamatban van - mondta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2014.12.09 13:39

Az olaszok nem értenek egyet a hitelminősítő megállapításaival, s több tiszteletet követelnek Angela Merkeltől, a franciák szerint a német kancellárnak saját problémáikkal kellene foglalkoznia...


..reálisak a 600 000 ft-os nyugdíjak ??.a 500 000 ft-os fizuk ?..a 6 hét fizettet szabadság ??..az 1200 eurós munkanélküli segély ?..olaszok?.. franciák ?..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2014.12.08 20:22

Duma helyett álljanak neki dolgozni. Ezek is linkek, mint a görögök.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.12.08 18:01

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html