Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bejegyzések többsége mindössze három szóból áll: "Danke, Frau Ribbentrop (Köszönjük, Ribbentrop Asszony)". Az ukránok ily módon Merkelt a fasiszta Németország külügyminiszteréhez, Joachim von Ribbentrophoz hasonlították. Ribbentrop 1939. augusztus 23-án Vjacseszlav Molotov szovjet külügyi vezetővel német-szovjet megnemtámadási szerződést írt alá, s a felek a dokumentumhoz csatolt titkos záradékban megállapodtak Európa keleti térségeinek érdekszférákra történő felosztásáról.

Merkel múlt vasárnap a labdarúgó-világbajnokság döntője alkalmából Brazíliában járt, ahol megbeszélést folytatott az orosz elnökkel. A találkozó után nyilatkozva a német kancellár állítólag sürgette, hogy Kijev kezdjen tárgyalásokat a kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadárokkal, e kijelentését viszont sok ukrán nemtetszéssel fogadta.

Merkel Facebook-oldalára a "köszönetnyilvánítás" mellett ukrán netezők számos angol nyelvű bejegyzést is küldtek, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy nem szabad hinni Putyinnak, és igyekeznek elmagyarázni, hogy álláspontjuk szerint a kelet-ukrajnai konfliktus nem etnikai természetű, azaz nem Ukrajna orosz és ukrán ajkú lakosai állnak egymással szemben, hanem Oroszország vezetése avatkozott be, és sérti meg szomszédjának szuverenitását.

Az ukrán netezők nem korlátozták Merkel Facebook-oldalára a német kancellár kijelentésével szembeni felháborodásuk kifejezését. Vasárnap óta a többi közösségi portálon is egyre sokasodnak a "Frau Ribbentrop" néven nyitott oldalak.

Eközben az ukrán elnök hivatalos képviselete kedden bejelentette, hogy Petro Porosenko ukrán államfő számára a Twitteren nyitottak oldalt, amelyen a tervek szerint friss hírek, fotók, hasznos tematikai források lesznek elérhetők. Mivel gyakran bukkannak fel a hálón ukrán politikusok nevében nyitott hamis közösségi oldalak, a hivatalos oldalt megjelölték Porosenko neve mellett egy pipával. Ha a kurzort ráállítják, a "hitelesített felhasználó" kifejezésnek kell megjelennie mellette, így bárki megbizonyosodhat, hogy valóban az ukrán elnök hivatalos Twitter-oldalán jár.